5 Δεκέμβριος 2018, 22:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2018, 22:53

Λαθρεμπορία χρυσού: Προσφυγές για αποφυλάκιση καταθέτουν οι οκτώ κρατούμενοι

  • Υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού: Εγκληματική οργάνωση που διακινούσε λαθραίο εμπόρευμα
    Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ από τις έρευνες σε σπίτια και καταστήματα των εμπλεκόμενων στην υπόθεση

Με προσφυγές στα αρμόδια δικαστικά όργανα ζητούν την αποφυλάκισή τους οι οκτώ προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού. Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι ζητούν από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών την άρση της προσωρινής τους κράτησης, επικαλούμενοι τα έγγραφα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, βάσει των οποίων και η ανακρίτρια Διαφθοράς που χειρίζεται την υπόθεση ζήτησε χθες την άμεση απόλυση τους.

Ο ενεχυροδανειστής επαναλαμβάνει ότι προφυλακίστηκε επειδή τα επίμαχα έγγραφα της ΑΑΔΕ δεν είχαν φθάσει στο ανακριτικό γραφείο την ημέρα απολογίας του, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που αφέθηκαν ελεύθεροι την επομένη. 

Ο κατηγορούμενος, που μεταφέρθηκε στις φυλακές Ναυπλίου, υπογραμμίζει επίσης μεταξύ άλλων πως εφόσον δεν τίθεται ζήτημα λαθρεμπορίας χρυσού «εντελώς παράνομα κατασχέθηκαν οι πλάκες χρυσού και ασημιού που βρίσκονταν στο κεντρικό κατάστημα επί της οδού Πατησίων 32 εντός ειδικών κιβωτίων εξαγωγής, καθόσον δεν αποτελούν λαθρεμπόρευμα». 

Επιπλέον, σχολιάζοντας τα δεδομένα που απέστειλε στο ανακριτικό γραφείο η Αρχή, αναφέρει: «Το Ελληνικό Δημόσιο που φέρεται ως παθόν στην υπόθεση, επίσημα δήλωσε ότι δεν έχει απαίτηση δασμών και φόρων από την αποδιδόμενη στους κατηγορουμένους πράξη λαθρεμπορίας, διότι δεν πρόκειται περί λαθρεμπορίας αλλά περί απλής τελωνειακής παράβασης, άρα το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι παθόν και συνεπώς δεν υπάρχει ούτε ποινικό αδίκημα, ούτε κάποιο δημόσιο συμφέρον που να δικαιολογεί τη συνέχιση της ταλαιπωρίας όσων άδικα προφυλακίστηκαν».  

Επίσης, τονίζει ότι με την παράταση της κράτησής του, «ενώ το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει καμία απαίτηση εναντίον μου από τις δικαζόμενες πράξεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν απλήρωτες οι υποχρεώσεις μου προς το ελληνικό Δημόσιο από την επιχειρηματική μου δραστηριότητα σε περίπτωση συνεχίσεως της προσωρινής μου κράτησης. Συνεπώς, αυτό που προκαλεί αυτή τη στιγμή κίνδυνο βλάβης των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου, δεν είναι οι διερευνώμενες πράξεις μου, αλλά η άδικη και συνεχιζόμενη προσωρινή μου κράτηση». 

Υπογραμμίζει δε ότι «δυστυχώς, η τεράστια αρνητική δημοσιότητα που έχω υποστεί αυτές τις ημέρες μετά τη σύλληψή μου, έχει σοβαρές επιπτώσεις στα καταστήματά μου με την ουσιαστική παύση προσέλευσης πελατών, αφού επλήγη η αξιοπιστία και η εντιμότητά μου έναντι του κοινού, και αν δεν ανατραπεί αυτή η κατάσταση με την αποφυλάκισή μου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κλείσουν τα καταστήματα, να απολυθεί το προσωπικό και να βρεθούν 100 οικογένειες στον δρόμο».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Τζ.Βιν.