5 Δεκέμβριος 2018, 15:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2018, 14:43

Αποκαλυπτικό βίντεο: Ο Ζάεφ για τη «μακεδονική» μειονότητα και γλώσσα στην Ελλάδα

  • ΠΓΔΜ: Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι συνταγματικές τροπολογίες
    (Φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Κάθε διευκρινιστική δήλωση που έγινε από τα Σκόπια φαίνεται να αποδομεί το βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και το οποίο αφορά τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ στη Βουλή της πΓΔΜ σχετικά με τους «Μακεδόνες» στην Ελλάδα που θα μπορούν να διδάσκονται τη «μακεδονική» γλώσσα.

Την είδηση αρχικά μετέδωσαν δύο μέσα ενημέρωσης της πΓΔΜ και μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποιο ντοκουμέντο που να επιβεβαιώνει τι ακριβώς είπε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Ωστόσο στο βίντεο που βρήκε και μετέφρασε ο ΣΚΑΪ, ο Ζόραν Ζάεφ ακούγεται να λέει απαντώντας σε ερώτημα της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 1ης Δεκεμβρίου για τα προσχέδια των τροπολογιών του συντάγματος: «Μιλάτε για Μακεδόνες στην Ελλάδα με τόσο πάθος, και αυτό είναι σπουδαίο. Ας ρωτήσουμε τους εαυτούς μας, τι κάναμε γι’ αυτούς εδώ και 27 χρόνια;».

Στη συνέχεια τόνισε ότι μέσω της φιλίας θα λυθεί αυτό το πρόβλημα, και ότι τώρα υπάρχει η ευκαιρία για τα παιδιά στην Ελλάδα να μάθουν τη «μακεδονική» γλώσσα, καθώς μέχρι σήμερα ήταν ένα θέμα ταμπού. «Η ελληνική γλώσσα ήδη διδάσκεται στη Μακεδονία. Έχουμε μια ευκαιρία να τους βοηθήσουμε αληθινά να απομακρύνουμε τα σύνορα», επισήμανε.

Ενδοκυβερνητικό μέτωπο
Οι δηλώσεις Ζάεφ προκαλούν και ρήγμα στο ενδοκυβερνητικό μέτωπο. Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης δήλωσε στον ρ/σ Θέμα 104,6 ότι το άρθρο 19 της προσυμφωνίας των Πρεσπών ήδη ενεργοποιήθηκε μιας και «υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για την περίπτωση που δεν τηρούνται κάποια πράγματα».

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία όταν πάει στη Βουλή και ότι θα αποσυρθούν από την κυβέρνηση. «Η δική μας θέση είναι ότι δεν μιλάμε για καλή ή κακή συμφωνία αλλά ότι η πηγή των κακών είναι η λέξη “Μακεδονία”», πρόσθεσε.