2 Φεβρουάριος 2014, 09:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:36

Βρέθηκε εστία φωτιάς 300.000 ετών

  • Βρέθηκε εστία φωτιάς 300.000 ετών

Βρέθηκε εστία φωτιάς 300.000 ετών. Το αρχαιότερο εύρημα κοινωνικής συνάθροισης γύρω από μια φωτιά ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε μια σπηλιά στο Ισραήλ. 

Η εστία φωτιάς γύρω από την οποία κάθονταν οι μακρινοί μας πρόγονοι έχει ηλικία 300 χιλιάδων ετών και δημιουργεί νέα δεδομένα για την ανάπτυξη των κοινωνικών δεσμών του ανθρώπου.

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν την εστία διαμέτρου δύο μέτρων στο σπήλαιο Qesem, που βρίσκεται περίπου 20 χλμ ανατολικά του Τελ Αβίβ. Τα ευρήματα που εντοπίστηκαν κοντά στην εστία (εργαλεία), αλλά και τα διαφορετικά στρώματα στάχτης, υποδεικνύουν ότι η σπηλιά χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο κυνηγών ή περιστασιακής διαμονής ανθρώπων, οι οποίοι περνούσαν χρόνο γύρω από τη φωτιά.

«Τα ευρήματα μας ταξιδεύουν στην εποχή που ο άνθρωπος άρχισε να χρησιμοποιεί τη φωτιά, τόσο για να μαγειρέψει, όσο και ως σημείο κοινωνικής συνάθροισης. Τα ευρήματα δείχνουν, επίσης, ότι πριν από 300 χιλιάδες χρόνια η γνωσιακή και κοινωνική ανάπτυξη του ανθρώπου βρισκόταν σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα» αναφέρει η Ρουθ Σαχάκ-Γκρος, του Ινστιτούτου Επιστημών Weizman, επικεφαλής των ερευνητών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατασκευή αυτής της εστίας απαιτούσε υψηλό επίπεδο νοημοσύνης.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Archaeological Science» και ανάμεσα στα άλλα εγείρει ζήτημα για την παρουσία του Homo Sapiens, από τον οποίο καταγόμαστε. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, αυτός έκανε την εμφάνισή του στην Αφρική πριν από 200 χιλιάδες έτη. Όμως, η παρουσία ανθρώπων με υψηλή νοημοσύνη και κοινωνικότητα 100 χιλιάδες χρόνια νωρίτερα και μάλιστα σε άλλη περιοχή δημιουργεί νέα δεδομένα, που χρήζουν απαντήσεων από την επιστημονική κοινότητα.
Το Βήμα 

Δείτε το σημείο της ανασκαφής που βρέθηκε η εστία, στο τέλος του κειμένου...

Πηγή: sansimera.gr

Gallery