5 Δεκέμβριος 2018, 14:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2018, 14:00

Η Κύπρος έχασε το εμπορικό σήμα για το χαλούμι!

  • Η Κύπρος έχασε το εμπορικό σήμα για το χαλούμι!
    Φωτ.: foodandwine.com

Στις 22 Δεκεμβρίου 2017 η αγγλική εταιρεία John & Pascals Ltd. ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου να ακυρωθεί το εμπορικό σήμα που είχε κατοχυρωθεί στην Κύπρο για το χαλούμι. Αδύνατον; Και όμως δυνατόν! Όπως μάλιστα αναφέρει η δημοσιογράφος Μαρία Παναγιώτου σε άρθρο στην κυπριακή ιστοσελίδα politis.com.cy, έπειτα από κακή διαχείριση του θέματος από κυπριακής πλευράς, το αγγλικό δικαστήριο παραχώρησε το εμπορικό σήμα του χαλουμιού στην ιδιωτική εταιρεία, η οποία πλέον θα μπορεί να το χρησιμοποιεί στην Αγγλία, προσφέροντας στην αγορά χαλούμι δικής της παρασκευής.

Το εμπορικό σήμα, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της δημοσιογράφου, χάθηκε λόγω αδράνειας και ανευθυνότητας του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου!

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το άρθρο, το υπουργείο Εμπορίου καθυστέρησε να υποβάλει τα απαραίτητα στοιχεία για να μπλοκαριστεί η εξέταση της αίτησης που υπέβαλε η ιδιωτική εταιρεία, η οποία είχε ζητήσει την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος. Στη συνέχεια το υπουργείο της Κύπρου αναγκάστηκε να υποβάλει αίτημα παράτασης, αλλά στις 28 Νοεμβρίου, το αρμόδιο αγγλικό δικαστήριο εξέδωσε αρνητική απόφαση.

Την ολιγωρία της Κύπρου δικαιολόγησε η Νομική Υπηρεσία της χώρας, υποστηρίζοντας πως σημαντικά έγγραφα δεν έφθασαν έγκαιρα στο υπουργείο, αφού σημειώθηκε καθυστέρηση στην αλληλογραφία, και έτσι χάθηκε το εμπορικό σήμα.

Η κυβέρνηση ωστόσο δεσμεύεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ανατροπή της κατάστασης μέσω και της έφεσης που έχει ήδη υποβάλλει. Ταυτόχρονα, αν και η απώλεια του εμπορικού σήματος θεωρείται σαφέστατα αρνητική εξέλιξη, το χαλούμι προστατεύεται και από το κοινοτικό σήμα το οποίο έχει κατοχυρώσει η Κύπρος, και του οποίου η ισχύς αναμένεται τώρα να δοκιμαστεί.

  • Με πληροφορίες από τον Πολίτη / Μαρία Παναγιώτου.