5 Δεκέμβριος 2018, 17:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2018, 16:34

Το «γράμμα του Θεού» του Αϊνστάιν πουλήθηκε 3.000.000 δολάρια!

  • Το «γράμμα του Θεού» του Αϊνστάιν πουλήθηκε 3.000.000 δολάρια!

Ένα χειρόγραφο γράμμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, στο οποίο εξέθετε τις απόψεις του για τη θρησκεία και τον Θεό, πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη, αντί σχεδόν τριών εκατομμυρίων δολαρίων.

Το γνωστό ως «γράμμα του Θεού», το οποίο έχει έκταση μιάμισης σελίδας και είχε γραφεί στα γερμανικά το 1954, έπιασε 2,89 εκατ. δολάρια στη δημοπρασία, ποσό σχεδόν διπλάσιο του αναμενομένου, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Το γράμμα που είχε ως αποδέκτη τον φιλόσοφο Έρικ Γκούτκιντ, ως απάντηση στο βιβλίο του Επιλέξτε τη ζωή: Η βιβλική κλήση για εξέγερση, περιλαμβάνει φράσεις όπως «η λέξη Θεός για μένα δεν είναι τίποτε περισσότερο από την έκφραση και το προϊόν των ανθρώπινων αδυναμιών, ενώ η Βίβλος είναι μια συλλογή έντιμων αλλά παρόλα αυτά πρωτόγονων μύθων, που είναι αρκετά παιδιάστικοι». Η εν λόγω φράση έχει θεωρηθεί απόδειξη ότι ο Αϊνστάιν ήταν άθεος, όμως σε άλλες περιπτώσεις ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν του άρεσε να του βάζουν αυτή την «ταμπέλα», επειδή δεν ένιωθε έτσι.

Στην ίδια επιστολή ο Αϊνστάιν, ο οποίος ήταν εβραίος, εκφράζει την απογοήτευσή του για την ιουδαϊκή θρησκεία, η οποία, όπως γράφει, «όπως οι άλλες θρησκείες, είναι η ενσάρκωση των πιο παιδιάστικων προκαταλήψεων». Για τους εβραίους επισημαίνει ότι «δεν έχουν για μένα καμία διαφορετική ποιότητα από ό,τι όλοι οι άλλοι άνθρωποι» και «δεν είναι καλύτεροι από τις άλλες ανθρώπινες ομάδες».


(Φωτ.: christies.com)

Το γράμμα, που βρισκόταν ανάμεσα σε άλλα χαρτιά του Γκούτκιντ, βγήκε σε δημοπρασία για πρώτη φορά το 2008 και είχε πωληθεί αντί 170.000 λιρών. Μάλιστα τότε είχε αποτύχει να το αγοράσει ο γνωστός Βρετανός εξελικτικός βιολόγος και «πατέρας» του νέου αθεϊσμού Ρίτσαρντ Ντόκινς.

Σύμφωνα με τους βιογράφους του Αϊνστάιν, ήταν θρησκευόμενος ως παιδί, αλλά στην ηλικία των 13 ετών θεώρησε τη θρησκεία μια εξαπάτηση και εγκατέλειψε την άκριτη θρησκευτική πίστη του. Αργότερα δήλωσε ότι πίστευε «στον Θεό του Σπινόζα», ο οποίος αποκαλύπτεται στην αρμονία του σύμπαντος αλλά δεν ασχολείται με τις πράξεις και τη μοίρα των ανθρώπων. Από την άλλη, όμως, είχε επικρίνει «τους φανατικούς άθεους, των οποίων η έλλειψη ανεκτικότητας είναι παρόμοιας μορφής με την έλλειψη ανεκτικότητας των θρησκευόμενων φανατικών».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.