5 Δεκέμβριος 2018, 10:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2018, 10:27

Σκάνδαλο Panama Papers: Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων δολαρίων

  • Σκάνδαλο Panama Papers: Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων δολαρίων
    Τα κεντρικά γραφεία της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca στον Παναμά (φωτ.: EPA /Alejandro Bolivar)

Ποινικές διώξεις άσκησε, σήμερα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σε βάρος τεσσάρων ανθρώπων που κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και απόκρυψη εκατομμυρίων δολαρίων από τις αμερικανικές φορολογικές Αρχές μέσω ενός περίπλοκου συστήματος υπεράκτιων τραπεζικών λογαριασμών και εταιρειών-βιτρινών.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν μετά την έρευνα που έγινε αφού αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Panama Papers.

Οι κατηγορούμενοι είναι άνδρες, δύο πολίτες της Γερμανίας, ένας πολίτης των ΗΠΑ και ένας πολίτης του Παναμά. Οι Αρχές των ΗΠΑ τους κατηγορούν για παραβίαση της αμερικανικής φορολογικής νομοθεσίας μέσω της συνεργασίας τους με τη διεθνή δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca & Co, που έχει έδρα τον Παναμά. Σκοπός τους ήταν να αποκρύψουν τις περιουσίες τους και αυτές των πελατών τους για δεκαετίες.

Οι κατηγορούμενοι
Οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους έχουν συλληφθεί. Ο τέταρτος, ο Ραμσές Όουενς, δικηγόρος που εργαζόταν για τη Mossack Fonseca & Co, διαφεύγει της σύλληψης, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Τα πρόσωπα που συνελήφθησαν είναι: ο Χάραλντ Γιοάχιμ φον ντερ Γκολτς, πελάτης της εταιρείας, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση στο Λονδίνο τη Δευτέρα, ο Ντιρκ Μπράουερ, εργαζόμενος σε εταιρεία διαχείρισης περιουσίας που συνδεόταν στενά με τη δικηγορική εταιρεία, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση στο Παρίσι τη 15η Νοεμβρίου, και ο Ρίτσαρντ Γκάφι, αμερικανός λογιστής, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση στη Μασαχουσέτη την Τρίτη.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, οι τέσσερις αντιμετωπίζουν 11 κατηγορίες, ανάμεσά τους για φορολογική απάτη, τραπεζική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα την περίοδο από το 2000 ως το 2017. Φέρονται να συνωμοτούσαν για να αποκρύπτουν επενδύσεις και πόρους φορολογουμένων στις ΗΠΑ από τις αρχές. Οι κατηγορίες επισύρουν ποινές κάθειρξης 20 ετών.