9 Δεκέμβριος 2018, 09:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Δεκέμβριος 2018, 09:51

Ο «παγκόσμιος» Γιώργος Τοσουνίδης μιλά με πάθος για το παγκράτιο και τον Πόντο

  • Ο «παγκόσμιος» Γιώργος Τοσουνίδης μιλά με πάθος για το παγκράτιο και τον Πόντο
    Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο παγκράτιο Γιώργος Τοσουνίδης

Οι ρίζες του παγκράτιου αθλήματος, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στον ιστότοπο της ελληνικής ομοσπονδίας, συνδέονται άρρηκτα με τις αρχαιοελληνικές παραδόσεις: την πάλη του Ηρακλή με τον λέοντα της Νεμέας, του Θησέα με τον Μινώταυρο και του Αίαντα με τον Οδυσσέα. Αργότερα, στα ιστορικά χρόνια, αναφέρεται λατρεία του «Ηρακλή Παγκράτη». Κι όμως το Παγκράτιο, η πολεμική τέχνη των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για δημιουργούς και καλλιτέχνες σε γλυπτά και αγγεία, και «έλαμψε» στους Ολυμπιακούς της Αρχαιότητας, σήμερα, στη σύγχρονη Ελλάδα, δεν έχει τη θέση που ιστορικά του αρμόζει.

«Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα διότι είναι ένα άθλημα που αναβίωσε ξανά πρόσφατα. Είναι άθλημα των τελευταίων 20 ετών που αναπτύσσεται και εξελίσσεται σταδιακά, και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να κοντράρει άλλα αθλήματα που υπάρχουν στο χώρο πάνω από 30, 40 ή 50 χρόνια», εξηγεί στο pontos-news.gr o Γιώργος Τοσουνίδης, ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής με τις ποντιακές ρίζες.

Εκτός συνόρων, όμως, δεν ισχύει το ίδιο.

«Η αλήθεια είναι πως είναι ευρέως γνωστό στο εξωτερικό. Όπως και σε αλλά πράγματα, έχουν πάρει στοιχεία της κληρονομιάς μας και της παράδοσής μας και τα αναπτύσσουν καλύτερα από εμάς τους ίδιους», επισημαίνει ο Κατερινιώτης αθλητής, ο οποίος δόξασε για άλλη μια φορά τα ελληνικά χρώματα πριν από δύο μήνες περίπου στη Μόσχα, με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε (-69 κιλά) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. «Η νίκη αυτή σημαίνει ότι ανταμείφθηκαν οι κόποι μου. Ήταν μια ψυχοφθόρα προετοιμασία, για δύο λόγους: Αφενός διότι σωματικά υπάρχει το κομμάτι των τραυματισμών, αλλά ευτυχώς δεν στάθηκαν εμπόδιο· αφετέρου γιατί ψυχολογικά αν έχεις επιτύχει παλιότερες διακρίσεις, τότε όλοι βασίζονται σε εσένα και περιμένουν το καλύτερο δυνατό, κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σε βαραίνει ψυχικά! Η νίκη αυτή και οποιαδήποτε νίκη είναι αφιερωμένη στους γονείς μου γιατί απλούστατα θέλω να είναι υπερήφανοι για μένα», δηλώνει στο pontos-news.gr για τη νέα μεγάλη διάκριση που πέτυχε.

Να σημειώσουμε ότι αυτό ήταν το τρίτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για τον Γιώργο Τοσουνίδη. Είχαν προηγηθεί οι πρώτες θέσεις στο Λουτράκι το 2017 και στην Ιταλία το 2016. Επίσης, στο βιογραφικό του έχει ακόμη ένα αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Κωνσταντινούπολης το 2014, καθώς και μια 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καράτε του 2008. Σε εθνικό επίπεδο, έχει πάρει 13 χρυσά μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα.

«Ξεκίνησα να ασχολούμαι από την ηλικία των επτά ετών και έχω ήδη συμπληρώσει 21 χρόνια στο χώρο του αθλητισμού. Ξεκίνησα με το καράτε και στη διάρκεια των χρόνων πέρασα και από άλλα μαχητικά αθλήματα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, όμως, ασχολούμαι αποκλειστικά με το παγκράτιο. Ανήκω στο σύλλογο ΓΑΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ με προπονητή και δάσκαλο τον Γιάννη Τοπαλίδη», σημειώνει. Ποιοι είναι οι στόχοι του για το μέλλον; «Θέλω να φέρω όσο περισσότερες διακρίσεις γίνεται, ώστε να με θυμούνται και οι επόμενες γενιές. Να μείνω σαν θρύλος στο χώρο του παγκράτιου. Μπορεί να χαρακτηριστώ ονειροπόλος, αλλά ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να κυνηγάει τα όνειρά του. Στο μέλλον θα ήθελα να περάσω στο κομμάτι της προπονητικής και να ακολουθήσω τα βήματα του δάσκαλου μου», τονίζει μιλώντας στο pontos-news.gr.

Ο Γ. Τοσουνίδης έχει ρίζες από τον Πόντο. «Η καταγωγή είναι ποντιακή και από τους δύο γονείς. Ευχαριστώ τον Θεό που με έκανε Πόντιο, και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό», δηλώνει με πάθος.

Και προσθέτει: «Γιατί τσακωνόμαστε, φωνάζουμε, νευριάζουμε, αλλά στα δύσκολα γινόμαστε "ένα". Γιατί μας έμαθαν να πιστεύουμε σε αξίες, ήθη κι έθιμα και να έχουμε σεβασμό, αξιοπρέπεια και φιλότιμο. Γιατί είτε ξέρουμε να χορεύουμε είτε όχι, θα σηκωθούμε στην πρώτη νότα της λύρας. Γιατί κανένα άλλο τραγούδι δεν εκφράζει καλύτερα την αγάπη στη μάνα από το "Η μάνα έν’ κρύον νερόν". Γιατί όταν έχουμε κόσμο στο σπίτι θα βγάλουμε απ’ τα ντουλάπια ό,τι έχουμε να τον ευχαριστήσουμε και θα στήσουμε τραπέζι από το τίποτα και πολλά ακόμα, που σε μερικούς είναι μικρά κι ασήμαντα, αλλά σ' εμάς είναι μεγάλα».

Κλείνοντας, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παγκρατίου στέλνει το δικό του μήνυμα, ενόψει (και) του νέου έτους: «Είμαστε κοντά στο 2019, όποτε θέλω να ευχηθώ σε όλους υγεία, χαρά, διασκέδαση και πολλά χαμόγελα».

  • Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον Γ. Τοσουνίδη για τις ανάγκες του άρθρου.