5 Δεκέμβριος 2018, 09:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2018, 09:36

Πόντιοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Γενοκτονιών

  • Πόντιοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Γενοκτονιών
    Gjergj Kola, «Γενοκτονία»

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας που τιμάται κάθε 9η Δεκεμβρίου διοργανώνονται το σαββατοκύριακο εκδηλώσεις με σκοπό την υπενθύμιση της ημέρας.

Τόσο η ΠΟΕ όσο και η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων και το Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών προγραμματίζουν εκδηλώσεις.

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στις 18:30, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος» (Δημαρχείου και Κουντουριώτου) η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων διοργανώνει διάλεξη. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ιστορικός-κοινωνιολόγος Joseph Zaya (Πανεπιστήμιο Μόσχας), με θέμα: «H αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων ως στόχος για την απόκτηση πατρίδας». Θα ακολουθήσει μικρό αφιέρωμα από μαθητές και μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Αιγάλεω.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας το Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών, το οποίο συγκροτείται από στελέχη των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους χριστιανικούς λαούς της Ανατολής που υπέστησαν Γενοκτονία στις αρχές του 20ού αιώνα από τους Οθωμανούς και τους Νεότουρκους (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, Ομοσπονδία Προσφυγικών Οργανώσεων Ελλάδας, Αρμενική Εθνική Επιτροπή, Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων), διοργανώνει ημερίδα στην Παλαιά Βουλή με θέμα: «Όχι άλλες Γενοκτονίες» (ώρα 17:00).

Θα μιλήσουν ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός («Η συμβολή του Ράφαελ Λέμκιν στην εξέλιξη της ανθρωπότητας»), ο Jozeph Zaya («Η αναγκαιότητα μιας νέας στρατηγικής στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας»), ο καθηγητής Φιλοσοφίας IESA, συγγραφέας και εικαστικός Δημοσθένης Δαββέτας («Γενοκτονία και μνημείο – Εξαφάνιση και χρόνος») και ο συγγραφέας και εκδότης Γιώργος Καραμπελιάς («Από το έγκλημα της Γενοκτονίας, στη Γενοκτονία της μνήμης»).

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ09
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
2018