4 Δεκέμβριος 2018, 13:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2018, 12:48

Πέθανε η Μαρία Αργυριάδη, η συλλέκτρια που έστησε το Μουσείο Παιχνιδιών

  • Πέθανε η Μαρία Αργυριάδη, η συλλέκτρια που έστησε το Μουσείο Παιχνιδιών
    (Φωτ.: Μουσείο Μπενάκη)

Στο Α’ Νεκροταφείο φίλοι και συγγενείς είπαν χθες το τελευταίο αντίο στη Μαρία Αργυριάδη, την ερευνήτρια, συλλέκτρια και συντηρήτρια παιχνιδιών που άφησε το περασμένο Σάββατο την τελευταία της πνοή σε ηλικία 72 ετών. Με σπουδές γλυπτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το 1970 άρχισε να συλλέγει κούκλες και παιχνίδια από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η μεγάλη της αγάπη για το χόμπι της την οδήγησαν στην έρευνα και στη μελέτη και έτσι στην πορεία η συλλογή της εξελίχθηκε σε μία από τις δέκα σημαντικότερες στην Ευρώπη.

Το 1991 μετά από παρότρυνση του Άγγελου Δεληβορριά, του επί 41 χρόνια διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, η Μαρία Αργυριάδη δωρίζει τη συλλογή της πάνω στην οποία συνέχιζε να δουλεύει μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 οπότε και έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο.

«Για το πάθος της, για την αφοσίωσή της, για την γενναιοδωρία της, για την αγάπη της, πολλά απομένει να ειπωθούν. Σήμερα, ημέρα του αποχωρισμού, την ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μουσείου Μπενάκη.