4 Δεκέμβριος 2018, 11:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2018, 11:13

Ο Κούγιας ζητά την αποφυλάκιση του ενεχυροδανειστή – «Δεν υπάρχει αδίκημα»

  • Ο Κούγιας ζητά την αποφυλάκιση του ενεχυροδανειστή – «Δεν υπάρχει αδίκημα»
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Αίτημα για την άμεση αποφυλάκιση του τηλε-ενεχυροδανειστή κατέθεσε ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας μόλις δύο ημέρες μετά την προφυλάκιση του εντολέα του στις φυλακές Ναυπλίου με την κατηγορία ότι ήταν ηγετικό στέλεχος σε ένα από τα δύο μεγάλα κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού. Ο γνωστός ποινικολόγος ισχυρίζεται ότι η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας –όπως αναφέρεται και στην αίτηση αποφυλάκισης– μετά την επικοινωνία με τις τελωνειακές Αρχές διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει το βασικό έγκλημα της λαθρεμπορίας.

Η αίτηση αποφυλάκισης για τον τηλε-ενεχυροδανειστή κατατέθηκε λίγες ώρες μετά την απόφαση να μην προφυλακιστούν 23 συγκατηγορούμενοι του.

Δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρει ότι η αρμόδια εισαγγελέας φέρεται να επικοινώνησε με το υπουργείο Οικονομικών από το οποίο ενημερώθηκε ότι ο νόμος δεν προβλέπει δασμούς για εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία, και συνεπώς δεν υπάρχει λαθρεμπόριο. Τη… λεπτομέρεια αυτή φέρεται να επισήμανε στις δικαστικές Αρχές ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με την αίτηση αποφυλάκισης δεν υπάρχει ούτε το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, ούτε αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από τη στιγμή που «καταρρέει» το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Ο Αλέξης Κούγιας, μάλιστα, τονίζει ότι ο εντολέας του προτίθεται να καταθέσει μήνυση στους αστυνομικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση, και ζητά να αρθεί το μέτρο της περιοριστικής κράτησης εναντίον του οποίου υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στο Συμβούλιο Εφετών.