3 Δεκέμβριος 2018, 23:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2018, 00:29

Ο πύραυλος Soyuz προσδέθηκε με επιτυχία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

  • Ο πύραυλος Soyuz προσδέθηκε με επιτυχία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
    Εικόνα από την εκτόξευση του Soyuz από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)

Το διαστημόπλοιο Soyuz MS-11 προσδέθηκε επιτυχώς στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπως ανακοίνωσε απόψε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos. Αυτή ήταν η πρώτη επανδρωμένη αποστολή του Soyuz μετά την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου τον Οκτώβριο.

Ο πύραυλος μετέφερε τον Ρώσο κοσμοναύτη Ολέγκ Κονονένκο, τον Καναδό αστροναύτη Νταβίντ Σεντ-Ζακ και την Αμερικανίδα Αν ΜακΛέιν, η αποστολή των οποίων θα διαρκέσει 6,5 μήνες.

Το Soyuz εκτοξεύτηκε στις 13:31 σήμερα ώρα Ελλάδος από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. «Το πλήρωμα είναι σε τροχιά! Ευχαριστώ τον γενικό διευθυντή (της Roscosmos) Ντμίτρι Ρογκόζιν και όλες τις ομάδες της NASA και της Roscosmos για τη δέσμευσή τους, που κατέστησαν δυνατή αυτήν την εκτόξευση. Προς τα άστρα!», έγραψε στο Twitter ο διευθυντής της NASA, Τζιμ Μπρίντεσταϊν.

Η εκτόξευση του Soyuz αναμενόταν με μεγάλη ανυπομονησία, καθώς πριν από μόλις δύο μήνες ο Αμερικανός Νικ Χέιγκ και ο Ρώσος Αλεξέι Οβίτσιν αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Γη δύο λεπτά μετά την απογείωσή τους, καθώς παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα σε έναν αισθητήρα. «Ο κίνδυνος είναι μέρος της δουλειάς μας», δήλωσε την Κυριακή ο 54χρονος Κονονένκο, για τον οποίο αυτή είναι η τέταρτη αποστολή στο διάστημα.

Ο Νταβίντ Σεντ-Ζακ, ο πρώτος Καναδός στο διάστημα μετά τον Κρις Χάντφιλντ το 2013, κατά την παραμονή του στον ISS θα μελετήσει πώς τα μέλη του πληρώματος μαθαίνουν να ζουν μαζί δημιουργώντας μια κοινή κουλτούρα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.