28 Δεκέμβριος 2018, 11:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Δεκέμβριος 2018, 11:14

Βασιλόπιτα της πρωτάρας (με φουντούκια, αμύγδαλα και λεμόνι)

  • Βασιλόπιτα της πρωτάρας (με φουντούκια, αμύγδαλα και λεμόνι)
    (Φωτ.: twominutesangie.com)

Βασιλόπιτα με βαθμό δυσκολίας... μηδέν! Με το λεμονάτο άρωμά της, αμύγδαλα αλλά και φουντούκια στο μίγμα, αυτή η εύκολη βασιλόπιτα είναι ένα αριστουργηματικό κέικ που μπορεί να φτιάξει με απλά υλικά ο καθένας μας!

Χρειάζεται μόνο το φλουρί της και... έναν ωραίο καφέ δίπλα της το επόμενο πρωινό!

ΥΛΙΚΑ
  • 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (1 σακουλάκι)
  • ½ φλ. αμύγδαλα και φουντούκια (χοντροτριμμένα στο μπλεντεράκι)
  • 4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου) ελαφρά χτυπημένα με μία κουταλιά της σούπας κονιάκ Μεταξά
  • ½ κιλό ζάχαρη ανακατεμένη με 3 σκόνες βανίλιας
  • 250 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (1 πακέτο)
  • το ξύσμα από δύο λεμόνια
  • λίγη κανέλλα
  • ½ ποτήρι του νερού γάλα
  • ½ ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού
  • αλεύρι και βούτυρο για το αλεύρωμα του ταψιού (με διάμετρο 30-32 εκ.)
  • άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη (με τις βανίλιες) μέχρι να ασπρίσει το βούτυρο και να ενωθούν καλά τα δύο υλικά.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά, χτυπάμε ακόμα λίγα λεπτά και μετά, αφού κατεβάσουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο προσθέτοντας τον χυμό ή το γάλα, το ξύσμα λεμονιού και τελευταίους τους ξηρούς καρπούς (προσοχή, να είναι χονδροσπασμένοι, όχι σκόνη).
  3. Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί, το πασπαλίζουμε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το τινάζουμε ανάποδα να φύγει το περισσευούμενο.
  4. Βάζουμε το μίγμα της βασιλόπιττας στο ταψί και ψήνουμε για 60΄ στους 180°C στη ρύθμιση για αέρα ή πάνω-κάτω.
  5. Βυθίζουμε τη μύτη ενός μαχαιριού στο κέντρο της βασιλόπιττας στα 60΄ και αν βγει στεγνό τότε η βασιλόπιτα είναι έτοιμη, αν όχι τότε ίσως χρειαστεί ακόμα 10΄.
  6. Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει τελείως μέσα στο ταψί, αν χρειαστεί και ολόκληρη την ημέρα, και μετά τη γυρνάμε ανάποδα (αν την αναποδογυρίσουμε ζεστή θα κάνει ρωγμές) σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή με ένα αρωματικό γλάσο που μυρίζει λεμόνι ή κουμ κουάτ.
  • Πηγή: twominutesangie.com