4 Δεκέμβριος 2018, 09:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2018, 09:34

Σκι με... ελικόπτερο στις Ποντικές Άλπεις!

  • Σκι με... ελικόπτερο στις Ποντικές Άλπεις!
    (Φωτ.: flickr.com / grechman)

Η άνοδος ενός νέου επικίνδυνου αθλήματος είναι γεγονός στην Ποντική οροσειρά της βόρειας Ανατολίας, στην Τουρκία. Πρόκειται για το σκι με... ελικόπτερο, μια νέα μόδα η οποία έχει κατακτήσει τους ενθουσιώδεις λάτρεις των extreme sport και της αδρεναλίνης στην Τουρκία.

Το εν λόγω άθλημα, γνωστό και ως «ελισκί» (ελικόπτερο+σκι), είναι αρκετά διαδεδομένο στις ΗΠΑ, τον Καναδά και κάποιες χώρες της Ευρώπης.

Πρόκειται ωστόσο για ένα ιδιαίτερα ακριβό και «κλειστό» άθλημα, μιας και η ανάβαση στην κορυφή του βουνού δεν πραγματοποιείται με ανελκυστήρα, αλλά ο σκιέρ χρειάζεται να μισθώσει ελικόπτερο για να τον ανεβάσει στο επιθυμητό σημείο, από το οποίο θα ξεκινήσει την κατάβαση. Το κόστος είναι ιδιαίτερα... τσουχτερό, διότι εκτός του ελικοπτέρου, οι αθλητές πρέπει να εξασφαλίσουν και τις σχετικές άδειες εναέριας κυκλοφορίας. Αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να πτοεί τους σκιέρ, και για το λόγο αυτόν η Τουρκία προωθεί το «ελισκί» στις επαρχίες Αρτβίν και Ριζούντας και συγκεκριμένα στις Ποντικές Άλπεις και την κορυφή του Κατσκάρ Νταγ, με ύψος 3.937 μέτρα.

Οι τοπικές Αρχές υπολογίζουν ότι κάθε χρόνο 300 λάτρεις του αθλήματος επισκέπτονται την επαρχία της Ριζούντας, ενώ το υψηλό κόστος συμμετοχής ανέρχεται για κάθε αθλητή στα 10.000 δολάρια.