3 Δεκέμβριος 2018, 18:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2018, 15:36

Στις 9 Δεκεμβρίου η πρώτη εκδήλωση της ΠΟΕ για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Στις 9 Δεκεμβρίου η πρώτη εκδήλωση της ΠΟΕ για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Κολάζ του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης για την 9η Δεκεμβρίου

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, με τη συμμετοχή και άλλων λαών που υπέστησαν Γενοκτονία, εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 19:00, στο ξενοδοχείο Grand Hotel (Μοναστηρίου 305, Θεσσαλονίκη). Για το συμβολισμό της δράσης μιλά στο pontos-news.gr ο συντονιστής της Επιτροπής Γενοκτονίας της ΠΟΕ, Αλέξανδρος Εφραιμίδης.

Την ίδια μέρα θα παρουσιαστούν ο επετειακός λογότυπος καθώς και οι προγραματισμένες δράσεις και εκδηλώσεις της ΠΟΕ για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων το έτος 2019.

«Ουσιαστικά με αυτή την εκδήλωση ανοίγει η αυλαία των δράσεων της ΠΟΕ για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Επιθυμία μας είναι ο κύκλος των επετειακών εκδηλώσεων να κλείσει στις 9 Δεκεμβρίου 2019 και να καθιερωθεί τα επόμενα χρόνια», ανέφερε στο pontos-news.gr ο Αλέξανδρος Εφραιμίδης. Για το λόγο που επιλέχθηκε η μέρα αυτή, ο συντονιστής της Επιτροπής Γενοκτονίας της ΠΟΕ λέει: «Η 9η Δεκεμβρίου είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τους λαούς που υπέστησαν γενοκτονία και για όλη την ανθρωπότητα. Ως Ομοσπονδία θέλουμε να αναδειχθεί πολύ ο ρόλος της μέρας αυτής. Όλοι οι λαοί μαζί συστρατευόμαστε, βγαίνουμε από το "καβούκι" μας και αγωνιζόμαστε μαζί για την εξάλειψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, για τη δικαίωση των ψυχών των προγόνων μας και τη μη επανάληψη παρόμοιων ενεργειών στο μέλλον».

Η προγραμματισμένη εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς επισήμων, ενώ θα ακολουθήσουν εκπρόσωποι Αρμενίων, Ασσυρίων, Ισραηλιτών, Μικρασιατών και Ποντίων στέλνοντας το δικό τους μήνυμα. Έπειτα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΕΠΟΝΑ για τον Ράφαελ Λέμκιν, τον άνθρωπο που επινόησε τον όρο «γενοκτονία».

Τέλος, θα ανακοινωθούν οι δράσεις που προγραμματίζει η ΠΟΕ για όλο το έτος 2019 χωρίς όμως το ακριβές χρονοδιάγραμμα, και θα παρουσιαστεί ο λογότυπος για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας που θα χρησιμοποιηθεί σε όλες τις καμπάνιες το επόμενο έτος. «Είχαμε τη χαρά να διαλέξουμε ανάμεσα σε 13 προτάσεις λογοτύπων που κατατέθηκαν στην ΠΟΕ, τόσο από συλλόγους όσο και από μεμονωμένα άτομα. Μετά τη συνέλευση της ΠΟΕ την Κυριακή 25 Νοεμβρίου καταλήξαμε σε έναν ο οποίος θα παρουσιαστεί στις 9 Δεκεμβρίου. Το μόνο που μπορώ να σας πω για την ώρα είναι ότι ο λογότυπος που επιλέχθηκε δεν έχει προταθεί από σύλλογο», καταλήγει ο Αλέξανδρος Εφραιμίδης.

Ελένη Κάλλη