2 Δεκέμβριος 2018, 18:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Δεκέμβριος 2018, 17:35

Νίκος Αναστασιάδης: Ενοχοποιούν την πλευρά μας για το Κυπριακό

  • Νίκος Αναστασιάδης: Ενοχοποιούν την πλευρά μας για το Κυπριακό
    Νίκος Αναστασιάδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Την έντονη ενόχλησή του για την προσπάθεια κάποιων στην ελληνοκυπριακή πλευρά να τον ενοχοποιούν για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. Σε δήλωσή του στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι δεν έχει την πρόθεση ή τη διάθεση να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεσή του με το ΑΚΕΛ και προσωπικά με τον γενικό γραμματέα του κόμματος Άντρο Κυπριανού.

Επίσης, είπε ότι ρίχνει τους τόνους διατηρώντας τις θέσεις του και κοιτάζοντας μπροστά ενόψει της νέας καθόδου στη Λευκωσία της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και των προσπαθειών επανέναρξης των συνομιλιών.

Επίσης, διαμήνυσε ότι «δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή λύση με τουρκικές εγγυήσεις και στρατιωτική βάση της Τουρκίας», επισημαίνοντας ότι κινείται σε τρεις άξονες. Συγκεκριμένα, διατηρεί τη βούλησή του για συνομιλίες με βάση ένα πολύ σαφές πλαίσιο, έχοντας πάντα υπόψη του τις ανησυχίες των Κυπρίων, οι οποίοι στο τέλος θα κληθούν να λάβουν τις αποφάσεις.

Επίσης, στηλιτεύει όσους του ασκούν κριτική με σαφή πρόθεση να κλείσει το θέμα εδώ και παράλληλα υποδεικνύει στους επικριτές του ότι με όσα υποστηρίζουν στέλνουν αρνητικό μήνυμα. Τέλος, απευθυνόμενος στην Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή πλευρά, δηλώνει πως «εκείνο που προέχει είναι η συνέχιση των προσπαθειών στο Κυπριακό».

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αναχώρησε σήμερα για τη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει επαφές για το Κυπριακό με τη βοηθό γενική γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για πολιτικές υποθέσεις Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, καθώς επίσης με αντιπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τον Άντρο Κυπριανού συνοδεύουν τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσελεπής και Γιώργος Λουκαΐδης και η διευθύντρια του γραφείου του Αν. Κυπριανού Μαρίνα Σάββα.

Σε δηλώσεις πριν από την αναχώρηση του, ο Άντρος Κυπριανού κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύρου να προβληματιστούν «ποιος διευκολύνει την Τουρκία και ποιος προσπαθεί να τη δυσκολέψει στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού». Είπε ακόμα πως «όταν παλινδρομείς και αντιφάσκεις, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να διευκολύνεις τον άλλον να προωθεί τις θέσεις του», διευκρινίζοντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση εννοεί την Τουρκία.