2 Δεκέμβριος 2018, 09:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Δεκέμβριος 2018, 09:36

Υπόθεση Κασόγκι: Μηνύματα του πρίγκιπα Σαλμάν τον ενοχοποιούν για τη δολοφονία

  • Γερουσία ΗΠΑ: Υπεύθυνος για τη δολοφονία Κασόγκι ο πρίγκιπας Σαλμάν
    Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (φωτ.: EPA / Saudi Press Agency)

Για την αποστολή τουλάχιστον δέκα γραπτών μηνυμάτων από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στον στενό του σύμβουλο Σαούντ αλ Καχτάνι που επέβλεπε την εκτέλεση, κατά τις ώρες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη δολοφονία, είναι ενήμερη η CIA. Αυτό αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα The Wall Street Journal, η οποία γνωρίζει αποσπάσματα της μυστικής έκθεσης της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «πιθανόν διέταξε» τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με την έκθεση της CIA, ο Σαούντ αλ Καχτάνι επικοινωνούσε απευθείας με τον επικεφαλής της ομάδας των εκτελεστών κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έκθεση αναφέρει ότι ο πρίγκιπας έστειλε τουλάχιστον έντεκα μηνύματα στον στενό του σύμβουλο, ο οποίος καθαιρέθηκε και του απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες από τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας, καθώς θεωρούν ότι διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην υπόθεση. Στον αλ Καχτάνι έχουν επιβληθεί επίσης κυρώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως και σε άλλους 16 Σαουδάραβες.

Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει τον τύπο των μηνυμάτων που ανταλλάχθηκαν, ενώ αναφέρει ότι η CIA είναι ενήμερη για την ύπαρξή τους, όχι όμως για το περιεχόμενό τους. Αναφέρεται επίσης ότι η έκθεση καταλήγει στο ότι υπάρχει «μεσαίος ως υψηλός» βαθμός βεβαιότητας ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είχε «βάλει στο στόχαστρο προσωπικά» τον Κασόγκι και «πιθανόν διέταξε τον θάνατό του». Ωστόσο, η έκθεση διευκρινίζει: «δεν έχουμε στοιχεία που να αποδεικνύουν άμεσα ότι ο πρίγκιπας διάδοχος έδωσε διαταγή για τη δολοφονία».

Μάλιστα, η CIA σημείωσε επίσης ότι ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας είπε σε στενούς του συνεργάτες τον Αύγουστο του 2017 ότι αν δεν κατάφερναν να φέρουν τον Κασόγκι στη χώρα, «θα μπορούσαμε να τον δελεάσουμε να πάει κάπου εκτός Σαουδικής Αραβίας και να κανονίσουμε το θέμα», κάτι που «φαίνεται ότι προανήγγειλε τη σαουδαραβική επιχείρηση εναντίον του Κασόγκι».

Ο δημοσιογράφος είχε αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ το 2017 και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

Το περιεχόμενο της έκθεσης αποτελεί αντικείμενο έντονων αντεγκλήσεων στην Ουάσινγκτον, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει δημόσια πως η CIA «δεν βρήκε τίποτα απόλυτα σίγουρο» και κατηγορήθηκε -ακόμη και από στελέχη του κόμματός του στο Κογκρέσο- ότι έσπευσε να απαλλάξει τον πρίγκιπα διάδοχο από κάθε ευθύνη, στο όνομα της υπεράσπισης των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή και της συμμαχικής σχέσης των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία.