1 Δεκέμβριος 2018, 22:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Δεκέμβριος 2018, 21:39

Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου της G20 στο Μπουένος Άιρες

  • Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου της G20 στο Μπουένος Άιρες
    Οι ηγέτες της G20 ποζάρουν για την αναμνηστική φωτογραφία της συνόδου στο Μπουένος Άιρες (φωτ.: EPA / Lukas Coch)

Τα κράτη μέλη της G20 «σημειώνουν τα υφιστάμενα εμπορικά προβλήματα» στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου που πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες. Το ανακοινωθέν δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα, αλλά τα κράτη μέλη απέχουν από οποιαδήποτε καταδίκη του προστατευτισμού.

Τονίζουν επίσης ότι το πολυμερές εμπορικό σύστημα «χάνει τους στόχους του» και «υποστηρίζουν την αναγκαία μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» στη διακήρυξη αυτή που αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τις αντιπαραθέσεις με τους εμπορικούς τους εταίρους.

Όσον αφορά το κλίμα, τα κράτη μέλη της G20, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στη συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον, που έχει στόχο να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Εάν οι υπογράφοντες τη συμφωνία του Παρισιού υπογραμμίζουν τον «μη αναστρέψιμο» χαρακτήρα του κλίματος στην τελική ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπενθυμίζουν σε ξεχωριστή παράγραφο ότι απέρριψαν αυτό το κείμενο, αλλά δηλώνουν ότι δεσμεύονται υπέρ της «οικονομικής ανάπτυξης, της πρόσβασης στην ενέργεια και στην ασφάλεια, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών και πηγών ενέργειας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.