1 Δεκέμβριος 2018, 19:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Δεκέμβριος 2018, 21:22

Χανιά: Τιμήθηκε η 105η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

  • Χανιά: Τιμήθηκε η 105η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα
    Φωτ.: ekriti.gr

Με επίκεντρο το φρούριο Φιρκά και μια σειρά εκδηλώσεων γιορτάστηκε σήμερα στα Χανιά η 105η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Την 1η Δεκεμβρίου 1913 ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και ο πρίγκιπας Γεώργιος παρέδωσαν σε Κρήτες οπλαρχηγούς την ελληνική σημαία για να την υψώσουν στο ιστό του φρουρίου Φιρκά, επισφραγίζοντας με τον τρόπο αυτόν την πολυπόθητη Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τελέστηκε δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της πόλης, μετά το τέλος της οποίας σχηματίστηκε πομπή για τη μεταφορά της ελληνικής σημαίας στο φρούριο Φιρκά.

Την ελληνική σημαία κρατούσαν μέλη παραδοσιακών συλλόγων που είχαν ντυθεί με κρητική φορεσιά.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη, ενώ παρόντες ήταν ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, οι βουλευτές Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και εκπρόσωποι των τοπικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

«Η σημερινή ημέρα ενσωματώνει την πορεία αγώνα του κρητικού λαού για την ένωσή του με την Ελλάδα και την ενσωμάτωσή του με τον εθνικό κορμό», τόνισε σε δήλωση της η κ. Γιαννακάκη. «Μέρα τιμής και μνήμης για όλους τους προγόνους μας, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Μέρα τιμής και μνήμης για έναν μεγάλο οραματιστή και ρεαλιστή, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που έγινε πράξη το όραμά του με την ένωση του νησιού μας. Εμείς έχουμε υποχρέωση να μην ξεχνάμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, για την ένωση της Κρήτης μας και να αγωνιζόμαστε κάθε μέρα για το καλύτερο, να αγωνιζόμαστε για καλύτερες μέρες και για την ανάπτυξη της Κρήτης, ενωμένοι, όλοι μαζί, για ένα καλύτερο αύριο», τόνισε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.


Φωτ.: ekriti.gr

Στα γεγονότα εκείνης της περιόδου αναφέρθηκε σε ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας: «Εδώ στο Φιρκά, που από φυλακή έγινε σύμβολο ελευθερίας, οι Κρητικοί μαζί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τους αγωνιστές πήγαν ψηλά κι έκτισαν μια κιβωτό ελευθερίας. Η γενέθλια γη είχε δώσει την εντολή της και υπό αυτήν την έννοια ο λόγος για την Ένωση είναι λόγος για την πατρίδα. Στις μέρες μας, το ξέρετε άλλωστε, δυστυχώς είναι μεγάλος ο πόλεμος αλήθειας και ψεύδους, ορθολογισμού ανθρωποκεντρικού κι ανορθολογισμού. Σήμερα τα εθνικά μας ορόσημα δεν μπορεί να μένουν ανυπεράσπιστα, σε μια εφιαλτική μονοτυπία ισοπέδωσης και παραχάραξης ιδεωδών κι αξιών, μέσα από νεκροζώντανες λογικές ολοκληρωτισμού και άκρατου εθνικισμού», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Τάσος Βάμβουκας.

Τη σημαία στο Φρούριο Φιρκά ύψωσαν η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαρία Γιαννακάκη, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης και ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας.

Ανοικτά του παλιού λιμανιού είχε αγκυροβολήσει η Φρεγάτα «Ύδρα», ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποίησαν τιμητικές διελεύσεις αεροσκάφη F16 που εδρεύουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.