1 Δεκέμβριος 2018, 12:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Δεκέμβριος 2018, 13:00

Πούτιν: Ζωγράφισε στον Μακρόν την κρίση στην Ουκρανία σε ένα φύλλο χαρτί

  • Πούτιν: Ζωγράφισε στον Μακρόν την κρίση στην Ουκρανία σε ένα φύλλο χαρτί
    Οι Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν στην Αργεντινή (Φωτ.: EPA / Michael Klimentyev)

Σχεδιάζοντας σε μια λευκή κόλλα χαρτί έναν χάρτη της Αζοφικής θάλασσας και των στενών του Κερτς, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε να πείσει τον Γάλλο ομόλογό για τη συμπεριφορά της Μόσχας στην κρίση με την Ουκρανία. Οι πρόεδροι Πούτιν και Μακρόν συνομίλησαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπουένος Άιρες για την πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία.

Θέλοντας να εξηγήσει τη στάση της Μόσχας, ο Πούτιν έβγαλε ένα φύλλο χαρτί και άρχισε να σχεδιάζει τον χάρτη της Αζοφικής θάλασσας, το στενό του Κερτς και την πορεία των ουκρανικών σκαφών.

«Ο Πούτιν εξήγησε την εκδοχή του για το περιστατικό, για το οποίο χρειάστηκε περίπου δέκα λεπτά», δήλωσε Γάλλος διπλωμάτης, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στη συνάντηση με τον Πούτιν ότι τώρα πρέπει να ξεκινήσει μια «φάση εκτόνωσης» με τις αναγκαίες χειρονομίες.

Την ίδια στιγμή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι Ρωσία και Ουκρανία πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της έντασης. Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί αύριο στην Κυριακάτικη Welt, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι απορρίπτει έμμεσα το αίτημα του Κιέβου για αποστολή πολεμικών πλοίων στη χερσόνησο της Κριμαίας, απευθύνοντας έκκληση για μετριοπάθεια και στις δυο πλευρές.

«Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της έντασης», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στην κυριακάτικη Die Welt πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στα μέσα της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

Ακόμη, κάλεσε τη Μόσχα να διασφαλίσει «απρόσκοπτη πρόσβαση στα ουκρανικα λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα και ελεύθερη διάβαση στο στενό του Κερτς», τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει δικαιολογία για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης κατά των ουκρανικών πλοίων και των ναυτικών. Αυτό το περιστατικό υπενθυμίζει τον πόλεμο που ξέσπασε πριν τέσσερα χρόνια στην Ουκρανία».

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.