1 Δεκέμβριος 2018, 09:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Δεκέμβριος 2018, 09:13

Αλάσκα: Σεισμός 7 Ρίχτερ στο Άνκορατζ

  • Αλάσκα: Σεισμός 7 Ρίχτερ στο Άνκορατζ

Ισχυρός σεισμός 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την πόλη Άνκορατζ της Αλάσκας στις 08:29 τοπική ώρα (19:29 ώρα Ελλάδος). Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 13χλμ βόρεια του Άνκορατζ, ενώ στην περιοχή συνεχίζεται η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια και αρκετούς δρόμους, καθώς έχουν δημιουργηθεί μεγάλες και επικίνδυνες ρωγμές και λακκούβες σε πολλά σημεία.

Ζημιές έχει υποστεί και ο ελληνορθόδοξος ναός της πόλης, ενώ υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και οι Αρχές ελέγχουν την ασφάλεια του συστήματος ύδρευσης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες των κατοίκων της πόλης, ούτε μεταξύ των ελληνορθοδόξων. Όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, στη μητρόπολη του οποίου υπάγεται η ελληνική ορθόδοξη κοινότητα Μεταμορφώσεως στο Άνκορατζ, με βάση την ενημέρωση που είχε από τον ιερέα π. Βασίλειο Χίλχαουζ έχουν διαπιστωθεί ρωγμές στον κυρίως ναό, ενώ έπεσαν στο πάτωμα και θραύτηκαν κομμάτια του πολυελαίου, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Άλλες ζημιές διαπιστώθηκαν στο παρακείμενο κτίριο που χρησιμοποιείται για τα γραφεία της κοινότητας και ως εκπαιδευτικό κέντρο, ενώ στην αίθουσα της βιβλιοθήκης έπεσαν βιβλία από τα ράφια και σοβάδες. Μέχρι στιγμής δεν μπορεί να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών, καθώς πρέπει πρώτα να περάσουν οι επιθεωρητές της πολεοδομίας για να εξετάσουν τον ναό και το κοινοτικό κέντρο. Μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων, οι λειτουργίες θα διεξάγονται σε άλλον χώρο.


Εικόνα από τη βιβλιοθήκη του κοινοτικού κέντρου μετά τη σεισμική δόνηση (φωτ.: Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου)

Η πόλη Άνκορατζ έχει πληθυσμό 300.000 κατοίκων, ενώ περίπου 100 ελληνορθόδοξες οικογένειες ανήκουν στην κοινότητα της Μεταμορφώσεως, η οποία ιδρύθηκε το 1953 και ο πρώτος ναός χτίστηκε το 1958. Η σημερινή εκκλησία και το κοινοτικό κέντρο άρχισαν να χτίζονται το 2010 και ολοκληρώθηκαν το 2014. Η κοινότητα έχει πανορθόδοξο χαρακτήρα και η λειτουργία γίνεται κυρίως στην αγγλική, με ορισμένα ελληνικά. Ωστόσο, η Κυριακή Προσευχή λέγεται και σε άλλες γλώσσες, όπως αραβικά, αρμενικά, ουκρανικά, ρουμανικά και γαλλικά.

Η πρώτη ελληνική παρουσία στην Αλάσκα καταγράφεται στις αρχές του 18ου αιώνα, από Έλληνες που συνόδευαν Ρώσους ιεραπόστολους. Ωστόσο, οι πρώτοι μετανάστες ήλθαν στις αρχές του 20ου αιώνα, για να εργαστούν στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής της Αλάσκας και ορισμένοι από αυτούς παρέμειναν μόνιμα μετά την ολοκλήρωσή της και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του σημερινού Άνκορατζ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.