30 Νοέμβριος 2018, 12:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Νοέμβριος 2018, 11:49

Έφυγε από τη ζωή η Τασούλα Καμπουρίδου, μια σημαντική προσωπικότητα για τους Πόντιους Καβάλας

  • Έφυγε από τη ζωή η Τασούλα Καμπουρίδου, μια σημαντική προσωπικότητα για τους Πόντιους Καβάλας
    (Φωτ.: Λέσχη Ποντίων Καβάλας)

Έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 η συνταξιούχος φιλόλογος, συγγραφέας και δραστήρια προσωπικότητα των γραμμάτων Τασούλα Καμπουρίδου, η οποία διατέλεσε πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Καβάλας και ιδρύτρια του Ομίλου για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας Καβάλας, με τεράστια προσφορά στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης.

Το έργο της εκλιπούσας μεγάλο, όπως και η αγάπη της για τον ποντιακό ελληνισμό.

«Η παρουσία της μόνο σιγουριά και υπερηφάνεια ενέπνεε στους εκ Πόντου καταγόμενους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του νόμου Καβάλας και όχι μόνο. Ακούραστη και ανιδιοτελής, οραματίστρια και επίμονη, συγκέντρωσε όλο τον πλούτο του ποντιακού ελληνισμού σε έναν χώρο όπου με μπροστάρισσα την ίδια και τους συνεχιστές της, μετέπειτα, μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά η ποντιακή ιστορία και παράδοση, έτσι ώστε να αποτελεί ακριβή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές» αναφέρει η ανακοίνωση της Λέσχης Ποντίων Καβάλας για το θάνατό της.

Η Τασούλα Καμπουρίδου διατέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Καβάλας. Κατά τη διάρκεια της θητείας της παραχώρησε τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου της Μαγειρική και ζαχαροπλαστική του Πόντου (1985) στη Λέσχη, με σκοπό την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης. Με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν αγοράστηκε το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το σημερινό κτήριό της.

Ήταν απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπηρέτησε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση και συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό της λυκειάρχη. Η Διεθνής Ακαδημία προς Διάδοση του Πολιτισμού στη Ρώμη την ενέταξε στα μέλη της από 1/1/1994 για την προσφορά της στον πολιτισμό. Στις 3/7/1997 η Ακαδημία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Βούπερταλ Γερμανίας την ενέταξε στα μέλη της και της απένειμε χρυσό μετάλλιο και δίπλωμα για την εθνική και πολιτιστική της δράση. Όσον αφορά το συγγραφικό της έργο, είχε γράψει τα βιβλία Το οδοιπορικό του Πόντου (1980) και Οδοιπορικό στον Καύκασο (1999).

«Καλό Παράδεισο Τασούλα, η μνήμη σου θα αιωρείται πάντα ανάμεσα στους ήχους, στους χορούς και στις υπόλοιπες δραστηριότητες της Λέσχης Ποντίων Νόμου Καβάλας» καταλήγει η ανακοίνωση της Λέσχης.