29 Νοέμβριος 2018, 02:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Νοέμβριος 2018, 02:09

Ακιντζί: Δεν θα γίνουμε κομπάρσοι στην Κύπρο

  • Ακιντζί: Ευχές για το Πάσχα στα ελληνικά και τα τουρκικά
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να προχωρήσει στην εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό, αλλά και να συνεχίσει τις γεωτρήσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξη που έδωσε στην τουρκική εφημερίδα Habertürk.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη για λύση με αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι κάτι τέτοιο θα μετατρέψει την τουρκοκυπριακή πλευρά σε κομπάρσο.

Όπως είπε, ο Νίκος Αναστασιάδης προτείνει μεταξύ άλλων «να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στις πολιτείες και ως αντάλλαγμα να μπορεί το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο να μπορεί να παίρνει αποφάσεις με απλή πλειοψηφία» και χωρίς να χρειάζεται και η μία θετική ψήφος Τουρκοκυπρίου.

Σε ερώτηση για το τι μπορεί να κάνει η τουρκική πλευρά για το θέμα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε στην παρεμπόδιση της γεώτρησης ΕΝΙ στο τεμάχιο 3: «Αυτή η παρεμπόδιση δεν είναι πάντα δυνατή. Τι είναι δυνατόν τότε; Αν κάνεις γεώτρηση και δεν συνεργάζεσαι και δεν ακούς από λόγια, τότε θα κάνω γεώτρηση κι εγώ».

Επίσης, μίλησε για την υφαλοκρηπίδα λέγοντας ότι ο Τουρκία έχει οριοθετήσει τη δική της, προσθέτοντας ότι «ανατολικά και νοτιοανατολικά του νησιού υπάρχουν περιοχές που τις έχουν ανακηρύξει οι Τουρκοκύπριοι και συγκρούονται με τεμάχια των Ελληνοκυπρίων», επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής «η Τουρκία κάνει εργασίες εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας».

Όσο για το αν θα αυξηθεί η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι εύχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά να προχωρήσει σε λύση και να συμφωνηθεί να μην οικειοποιηθούν δικαιώματα μονομερώς: «Θα γίνει έτσι; Αυτό θα το δούμε στην περίοδο μπροστά μας, αλλά δεν μας άφησαν άλλη εναλλακτική».