28 Νοέμβριος 2018, 23:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2018, 23:19

Μακεδονικό: Αντιδράσεις για τις καταλήψεις στα σχολεία

  • Μακεδονικό: Αντιδράσεις για τις καταλήψεις στα σχολεία
    Φωτ. αρχείου: e-ptolemeos.gr

Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις για τις καταλήψεις σχολείων που γίνονται με αφορμή το Μακεδονικό, καθώς αντιδρούν αρκετοί  μαθητές, καθηγητές, αλλά και πολιτικοί που είναι κατά των καταλήψεων.

Δεκάδες σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη σε περιοχές της Αττικής, της Λάρισας, της Ηλείας και της Μακεδονίας, με κύριο αίτημα να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατήγγειλε για υποκίνηση των καταλήψεων ακροδεξιές οργανώσεις και τη Χρυσή Αυγή, ενώ ο βουλευτής της τελευταίας Παναγιώτης Ηλιόπουλος προανήγγειλε έκτροπα στο αυριανό συλλαλητήριο, λέγοντας ότι «αύριο μπορεί να συμβούν πολλά πράγματα».

Την παραπάνω δήλωση καταδίκασε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ενώ την αντίθεσή τους στις καταλήψεις εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας κατηγόρησε τη ΝΔ για «αφωνία».

Στη Λάρισα μαθητές ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση λόγω της διανομής φυλλαδίων σε σχολείο από άτομα που τάσσονται κατά των καταλήψεων, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και μεταξύ των εκπαιδευτικών της ΟΛΜΕ, που κάλεσε τις τοπικές ενώσεις των λειτουργών της μέσης εκπαίδευσης να προχωρήσουν σε συσκέψεις συλλόγων διδασκόντων και να οργανώσουν συζητήσεις με γονείς και μαθητικές κοινότητες.

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος έκανε λόγο για σχολεία και μαθητές που «έχουν μπει στο στόχαστρο διαφόρων εξωσχολικών κύκλων», ενώ η ΔΑΚΕ των καθηγητών αναφέρθηκε στην «πανικόβλητη αριστερά, που «παρακολουθεί την εθνική αφύπνιση των μαθητών».

Συγκεκριμένα: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα πανικόβλητη η Αριστερά παρακολουθεί την εθνική αφύπνιση των μαθητών για το ζήτημα της Μακεδονίας. Οι μαθητές πάρα πολλών σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας κινητοποιήθηκαν και κινητοποιούνται καταγγέλλοντας τη συνθήκη των Πρεσπών, που εκχωρεί το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς», αναφέρει η ανακοίνωση μεταξύ άλλων επισημαίνοντας ότι «θεωρεί την εκδήλωση του πατριωτικού φρονήματος αυτονόητη υποχρέωση κάθε Έλληνα».