28 Νοέμβριος 2018, 15:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2018, 16:02

Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Αρχηγικό στέλεχος ο τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής

  • Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Αρχηγικό στέλεχος ο τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής
    Μέρος των κλοπιμαίων που βρέθηκαν σε μία και μόνο θυρίδα που είχαν τα μέλη της μαφίας των Ρομά (πηγή: ΕΛΑΣ)

Στα ίχνη δύο κυκλωμάτων με κοινή δράση έφεραν τους αστυνομικούς τα… απόνερα της έρευνας για τη μαφία των Ρομά, μιας και μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος που είχε διαπράξει δεκάδες κλοπές και ληστείες σειρά είχαν αυτοί που ξέπλεναν τα υπέρογκης αξίας κλοπιμαία. Η υπόθεση αυτή, όπως εκτιμούν έμπειροι αξιωματικοί, θα είναι πολύκροτη όχι μόνο εξαιτίας του ονόματος του φερόμενου αρχηγού του ενός κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού, αλλά και εξαιτίας του πλήθους των συλλήψεων.

Αστυνομικές πηγές, τις οποίες επιβεβαίωσε και ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, αναφέρουν ότι 51χρονος τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής που διαθέτει 44 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, ένα στην Πορτογαλία και ένα στην Ισπανία είναι ο εγκέφαλος του ενός κυκλώματος. «Είχε ξεζουμίσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες μέσα στην κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μέχρι στιγμής εκτός από τον 51χρονο έχουν συλληφθεί ένας Τούρκος αρμενικής καταγωγής, ένας Σύρος σύνδεσμος με τις αγορές της Κωνσταντινούπολης, ένας αστυνομικός, ένας ομογενής πυγμάχος από τη Ρωσία και άλλα 89 άτομα. Σε ένα από τα δύο κυκλώματα καίριο ρόλο φέρεται να είχε γνωστός χρυσοχόος, ενώ εμπλέκονται και άλλοι ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων, ακόμα και ποινικοί.

Ο αρχηγός
Ο 51χρονος τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής φέρεται να είχε κομβικό ρόλο και στα δύο δίκτυα. Όλα δείχνουν ότι στα χέρια του έφτασαν κλοπιμαία της μαφίας των Ρομά και ότι παράλληλα συγκέντρωνε μεγάλες ποσότητες χρυσού μέσα από το δίκτυο των καταστημάτων του. Οι δύο εγκληματικές ομάδες θεωρείται ότι έπαιρναν τα χρυσαφικά, τα έλιωναν σε χυτήριο στα δυτικά προάστια της Αθήνας και στη συνέχεια έστελναν τις πλάκες στην Τουρκία με τουριστικά λεωφορεία.

Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν πάνω από 260 αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής αλλά και αρκετών υπηρεσιών της ΓΑΔΑ, μεταξύ των οποίων των ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ.

Για να φτάσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν τηλεφωνικές συνομιλίες και έτσι κατάφεραν να σχηματίσουν το μοτίβο της δράσης: το γενικό αφεντικό είχε το πρόσταγμα, δεξί του χέρι ήταν ο Τουρκοαρμένιος και τις εντολές λάμβαναν δεκάδες άτομα με ποινικό παρελθόν, χρυσοχόοι και ενεχυροδανειστές.

Οι αστυνομικοί έκαναν φύλλο και φτερό την πολυτελή βίλα του 51χρονου ενεχυροδανειστή στη Σαρωνίδα αλλά και τα γραφεία της επιχείρησής του, και σύμφωνα με τις πληροφορίες στο σπίτι του βρέθηκαν χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα που ενδεχομένως πήγαιναν για λιώσιμο.