28 Νοέμβριος 2018, 12:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2018, 12:34

Συνέχιση του διαλόγου «έβγαλε» η επίσκεψη Γαβρόγλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

  • Συνέχιση του διαλόγου «έβγαλε» η επίσκεψη Γαβρόγλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
    (Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Σε κλίμα θετικό και εποικοδομητικό, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, έγινε η χθεσινή ενημερωτική του επίσκεψη στο Φανάρι με φόντο τις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο επί του σχεδίου συμφωνίας ανάμεσα στο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στον πρωθυπουργό. Σε μια προσπάθεια να κερδίσει πολιτικό χρόνο η κυβέρνηση άφησε στην άκρη τη σκέψη για επίσπευση των διαδικασιών και επιλέγει την… οδό του διαλόγου. Μάλιστα ο Κώστας Γαβρόγλου μετά την ενημέρωση των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση των συζητήσεων που γίνονται σε ένα πλαίσιο εξορθολογισμού των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας, διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων των ιερέων και νοικοκυρέματος των οικονομικών.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Φανάρι επισημαίνεται επί τάπητος βρέθηκαν η εκκλησιαστική περιουσία, το μισθολογικό των ιερεών και η διευθέτηση του ζητήματος των αποσπασμένων κληρικών που διακονούν σε όλον τον κόσμο.

Ο υπουργός δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις και, σύμφωνα πάντα με το Φανάρι, η Αγία και Ιερά Σύνοδος θα μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις της κυβέρνησης «και θα εκφράσει τη θέση της καταλλήλως». Το Μαξίμου πάντως φαίνεται να μην βιάζεται να κλείσει τη συμφωνία, καθώς σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό επόμενο βήμα είναι η συνέχιση του διαλόγου. Αυτός ο κύκλος των συναντήσεων του θα ολοκληρωθεί με το Σύνδεσμο των Ιερέων.

«Με βάση αυτά που ακούμε και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται θα κατατεθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο προς συζήτηση. Αυτό είναι το επόμενο βήμα, γιατί όπως ξέρετε κάθε βήμα θέλει και μεγαλύτερη επεξεργασία του πλαισίου το οποίο έχουμε ήδη συμφωνήσει», κατέληξε ο Κώστας Γαβρόγλου.