28 Απρίλιος 2019, 19:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Απρίλιος 2019, 19:22

Ορθόδοξο Πάσχα στη Συρία – Έθιμα και συνήθειες (βίντεο)

  • Ορθόδοξο Πάσχα στη Συρία – Έθιμα και συνήθειες (βίντεο)
    (Φωτ.: eurobishop.blogspot.com)

Κάθε χρόνο οι ορθόδοξοι χριστιανοί του Τουρ Αμπντίν, στη Συρία, ετοιμάζονται μέρες πριν για το Πάσχα, την πιο ιερή των εορτών της χριστιανοσύνης. Παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην περιοχή, όπως αναφέρει το Syriac Orthodox News, άνδρες και γυναίκες κάνουν όλα όσα ορίζει η παράδοση για να το γιορτάσουν.

Σε κάθε σπίτι οι γυναίκες φτιάχνουν παραδοσιακά φαγητά και γλυκά. Το ψωμί παρασκευάζεται με βάση συνταγή που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ενώ το σιτάρι αλέθεται σε πέτρινο χειροκίνητο μύλο που μοιάζει με αυτούς τους οποίους είχαν στα αρχαία χρόνια. Πριν το βάλουν στο φούρνο, οι γυναίκες σχηματίζουν το σύμβολο του σταυρού, δείχνοντας έτσι την ευγνωμοσύνη τους προς τον Θεό που τους προστατεύει.

Τα πασχαλινά αυγά διακοσμούνται κατά τη διάρκεια «τελετουργικού» που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.

Όπως σε όλα τα μέρη του κόσμου που γιορτάζεται το Πάσχα, έτσι και στη συγκεκριμένη περιοχή οι γυναίκες φροντίζουν τον εαυτό τους περισσότερο για την περίπτωση που τις δει κάποιος υποψήφιος σύζυγος στα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια που είναι περισσότερα αυτές τις άγιες μέρες. Εξάλλου άνδρες και γυναίκες χορεύουν μαζί στα πασχαλινά γλέντια που στήνονται με το τίποτα, γεγονός που ενθαρρύνει τις νέες γνωριμίες.