26 Νοέμβριος 2018, 21:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Νοέμβριος 2018, 08:39

Στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία – «Πυρά» από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ κατά Ρωσίας

  • Στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία – «Πυρά» από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ κατά Ρωσίας
    Άποψη της γέφυρας του Κερτς (φωτ.: EPA)

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε πως θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα από την Τετάρτη (28/11), αλλά υπογράμμισε ότι το διάταγμά του δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στα δικαιώματα των πολιτών ούτε ακύρωση των εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2019.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, πρότεινε στο Κοινοβούλιο την επιβολή στρατιωτικού νόμου για 30 ημέρες αντί για 60 ημέρες που είχε προβλέψει αρχικά το συμβούλιο ασφαλείας του Ουκρανού προέδρου. «Εκπλήρωσα το συνταγματικό καθήκον μου και πριν από μερικές ώρες, με το διάταγμά μου, επέβαλα στρατιωτικό νόμο σε όλη την Ουκρανία από τις 09:00 π.μ. της 28ης Νοεμβρίου», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος καταδίκασε τη σύλληψη (από τη Ρωσία) τριών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ανοικτά της Κριμαίας, εκτιμώντας πως πρόκειται για ένα «νέο στάδιο της επίθεσης» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και καταγγέλλοντας παράλληλα «ανοικτή και αλαζονική συμμετοχή ρωσικών τακτικών στρατευμάτων» στην επίθεση αυτή.

Μήνυμα Στόλτενμπεργκ σε Μόσχα να ελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε τη Ρωσία να απελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πλοία και τα συλληφθέντα μέλη του πληρώματος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για τις ενέργειες της Μόσχας. «Αυτό που είδαμε χθες ήταν πολύ σοβαρό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά από μια επείγουσα συνάντηση του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη με αίτημα της Ουκρανίας (σ.σ. δεν αποτελεί μέλος της Βορειοανατολικής Συμμαχίας).

«Όλοι οι σύμμαχοι εξέφρασαν πλήρη στήριξη για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την κυριαρχία της», ανέφερε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης ενάντια σε ουκρανικά πλοία και το πλήρωμά τους, οπότε καλούμε τη Ρωσία να απελευθερώσει άμεσα τους Ουκρανούς ναύτες και τα πλοία που κατάσχεσε χθες», είπε χαρακτηριστικά.


Η Νίκι Χέιλι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (φωτ.: EPA /Justin Lane)

Επίσης, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι κατήγγειλε «παράνομη» ενέργεια της Ρωσίας, με τη σύλληψη των ουκρανικών πλοίων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά καθιστά αδύνατη μια «φυσιολογική σχέση» μεταξύ Ουάσινγκτον- Μόσχας. «Όπως το έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος της χώρας μου, οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας φυσιολογικής σχέσης με τη Ρωσία. Όμως, παράνομες ενέργειες όπως αυτή καθιστούν αυτό αδύνατο» υπογράμμισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, στην έκτακτη συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζήτησε η Ουκρανία. Η Νίκι Χέιλι κάλεσε επίσης τη Ρωσία «να ελευθερώσει» τα ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους.

Έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ζήτησε σήμερα το πρωί η Μόσχα, με τίτλο «Παραβίαση των συνόρων της Ρωσίας» τελείωσε σύντομα. Σε ψηφοφορία επί της διαδικασίας, το ΣΑ απέρριψε τη διεξαγωγή της συνεδρίασης με επτά ψήφους (ΗΠΑ, Ευρωπαίοι, Κουβέιτ) εκ των 15 μελών του.

Τη Ρωσία στήριξαν η Κίνα, η Βολιβία και το Καζακστάν. Οι τρεις αφρικανικές χώρες του Συμβουλίου και το Περού απείχαν.

Όταν πήρε τον λόγο, ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας Ντιμίτρι Πολάνσκι διατύπωσε τη δυσφορία του εναντίον εκείνων που τροφοδοτούν μια «αντι-ρωσική» συμπεριφορά. «Πυροδοτείτε τα μίση» σε βάρος της Ρωσίας, είπε ο Ρώσος διπλωμάτης, καταγγέλλοντας «την παραβίαση» που διαπράχθηκε, σύμφωνα με τη Μόσχα, από τα ουκρανικά πλοία στον πορθμό του Κερτς, το σημείο που ενώνει τον Εύξεινο Πόντο με την Θάλασσα του Αζόφ.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ανέφερε σήμερα ότι τα ουκρανικά πολεμικά πλοία αγνόησαν προειδοποιητικές βολές, εξωθώντας τα ρωσικά πλοία να άνοιξουν πυρ με πραγματικά πυρά, αφότου εισήλθαν παράνομα σε ρωσικά χωρικά ύδατα. Τα ουκρανικά πλοία ήταν εκείνα που πρώτα στόχευσαν τα όπλα τους ενάντια σε ρωσικά πλοία στον πορθμό Κερτς κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, ανέφερε η ανακοίνωση της FSB.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε σήμερα έκκληση για «αποκλιμάκωση» στη Αζοφική Θάλασσα. «Αναμένουμε από τη Ρωσία να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης στον πορθμό του Κερτς και καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει μια άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης» επισήμανε η ΕΕ σε ένα δελτίο Τύπου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.