26 Νοέμβριος 2018, 18:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοέμβριος 2018, 18:49

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία

  • Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία
    Ουκρανοί εθνικιστές διαμαρτύρονται έξω από το προξενείο της Ουκρανίας στο Χάρκοβο (φωτ.: EPA / Sergey Kozlov)

Τύμπανα πολέμου ηχούν στον Εύξεινο Πόντο στον απόηχο του θερμού επεισοδίου που σημειώθηκε στον Πορθμό Κερτς κοντά στις ακτές της Κριμαίας. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για προμελετημένη επίθεση, ενώ η Μόσχα επιβεβαιώνει ότι εγκλώβισε τρία μικρά ουκρανικά πλοία με τη χρήση όπλων μιας και, όπως ισχυρίζεται, επιδίδονταν σε παράνομες ενέργειες στα ρωσικά χωρικά ύδατα και αγνόησαν τις προσπάθειες της συνοριοφυλακής να επικοινωνήσει μαζί τους.

Οι ρωσικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη των 24 Ουκρανών ναυτών που βρίσκονταν πάνω στα τρία πολεμικά πλοία που απέπλευσαν από την Οδησσό με προορισμό τη Μαριούπολη μέσω της Αζοφικής.

Οι τρεις ναύτες που τραυματίστηκαν βρίσκονται στο νοσοκομείο και η υγεία τους δεν διατρέχει κίνδυνο, σύμφωνα με την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα. Τα ουκρανικά πλοία, δύο κανονιοφόροι και ένα ρυμουλκό, παραμένουν στην κατοχή των Ρώσων – κατά τη διάρκεια του θερμού επεισοδίου κομάντο προχώρησαν στην κατάληψή τους κάτι που, κατά το Κρεμλίνο, είναι σύμφωνο με το διεθνές και εσωτερικό δίκαιο.

«Θα απαντήσουμε σκληρά σε οποιεσδήποτε προσπάθειες να υπονομευτεί η κυριαρχία και η ασφάλεια της Ρωσίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κατηγορεί την Ουκρανία ότι προκάλεσε σκόπιμα το συμβάν στον Πορθμό Κερτς προκειμένου να δημιουργήσει το πρόσχημα για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.


Η στιγμή που πλοίο του ρωσικού ναυτικού εμβολίζει ουκρανικό πλοίο

Στην Ουκρανία, από την άλλη, ο Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Το διάταγμα θα έχει ισχύ 30 ημερών προκειμένου να μην διαταραχθεί η προεκλογική περίοδος (οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 31 Μαρτίου 2019), και θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο. «Διατηρούμε το δικαίωμά μας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας απέναντι στη Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Μόσχα να προβεί και σε άλλες επιθετικές ενέργειες, σε ξηρά ή θάλασσα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας Ουκρανοί εθνικιστές διαδήλωσαν μπροστά από το κτήριο του ρωσικού προξενείο στο Λβιβ και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα. Παρόμοια κινητοποίηση υπήρξε και μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο («θάνατος στη Ρωσία» ήταν το κεντρικό σύνθημα), ενώ από τις φωτοβολίδες και τα ελαστικά που καίγονταν φωτιά ξέσπασε έξω από το προξενείο στο Χάρκοβο.