26 Νοέμβριος 2018, 17:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοέμβριος 2018, 16:39

Ημερίδα στην Αθήνα αφιερωμένη στο έργο του Φώτη Κόντογλου

  • Ημερίδα στην Αθήνα αφιερωμένη στο έργο του Φώτη Κόντογλου
    Το λογότυπο της αναδρομικής έκθεσης για τον Φώτη Κόντογλου που φιλοξενήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

«Φώτης Κόντογλου: Νέες προσεγγίσεις του έργου του» είναι ο τίτλος της ημερίδας που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Η ημερίδα, που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, είναι διαρθρωμένη σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα θα παρουσιαστούν οι σχέσεις του συγγραφέα με τον Σπύρο Παπαλουκά αλλά και η συμβολή του στο περιοδικό Φιλική Εταιρεία κατά τα χρόνια του Μεσοπολέμου. Επίσης θα αναλυθεί η πρόσληψη του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στο ζωγραφικό έργο και στον κριτικό λόγο του Φώτη Κόντογλου.

Γεννημένος το 1895 στο Αϊβαλί, τις Κυδωνίες της Μικρασίας, ως Φώτης Αποστολέλλης, ο Κόντογλου αποθέωσε την έννοια της ελληνικότητας με τα γραπτά, τις αγιογραφίες και τα ζωγραφικά του έργα.

Η δεύτερη ενότητα της ημερίδας είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στο ζωγραφικό και αγιογραφικό του έργο, και θ’ αναλυθούν μεταξύ άλλων η δογματική της σεμνοχρωμίας και οι εκφράσεις των προσώπων.

Η ημερίδα θα κλείσει με την παρουσίαση του καταλόγου της αναδρομικής έκθεσης «Φωτίου Κόντογλου Κυδωνιέως φαντασία και χειρ» που πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 23 Δεκεμβρίου 2015 μέχρι τις 8 Μαΐου 2016. Ο κατάλογος εκδόθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και περιέχει κείμενα των αρχιτεκτόνων, επιμελητών και συντηρητών της έκθεσης, έργα –πολλά από τα οποία άγνωστα–, αλλά και ένα κείμενο που αφορά το Αρχείο Φώτη Κόντογλου, μια δωρεά προς το Μουσείο από τους εγγονούς του καλλιτέχνη, Παναγιώτη και Φώτη Μαρτίνο.


Ο Φώτης Μαρτίνος μιλά στην κάμερα του pontos-news.gr για τον παππού του

  • Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας.