26 Νοέμβριος 2018, 10:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοέμβριος 2018, 10:11

Ολοκληρώθηκε η έκθεση «Νόστιμον ήμαρ», με αναφορές στις αλησμόνητες πατρίδες

  • Ολοκληρώθηκε η έκθεση «Νόστιμον ήμαρ», με αναφορές στις αλησμόνητες πατρίδες
    Έργο της έκθεσης «Νόστιμον ήμαρ» (φωτ.: ‎Μαρία-Μόσχα Καρατζόγλου)

Πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 31 Οκτωβρίου η ομαδική έκθεση «Νόστιμον ήμαρ» στο Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης Αττικής, το θέμα της οποίας συνιστούσε διασύνδεση και αναφορά στις χαμένες, αλλά πάντοτε ζωντανές στη μνήμη και την ελληνική συνείδηση, πατρίδες της Ιωνίας, του Πόντου, της Αττάλειας, της Κύπρου. Την έκθεση επιμελήθηκαν η Εύα Καϊράκη και η Μαρία-Μόσχα Καρατζόγλου, μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης.

Την ημέρα των εγκαινίων ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και εικαστικός Γιώργος Κακής-Κωνσταντινάτος έδωσε πνοή στα έργα μέσω ενός δρώμενου που παρουσίασε.

Διαγράφοντας τα ατομικά χαρακτηριστικά της δικής του προσωπικότητας πίσω από μια γάζα/μάσκα, ο Γιώργος Κακής-Κωνσταντινάτος ενδύθηκε το λευκό της Ιωνίας και του μαρμάρου, τυλίχθηκε με την πορφύρα του Βυζαντίου και κινήθηκε ανάμεσα στα έργα. Συνομίλησε μαζί τους με τη βουβή γλώσσα του σώματος και του ρυθμού, χάραξε διαδρομές μνήμης και τόνισε τη σημασία του παρελθόντος στην κατανόηση του παρόντος, επισημαίνοντας το γεγονός πως ο ελληνισμός αντιλαμβάνεται τα μαρτύριά του ως λόγους υπερηφάνειας ενός ανυπότακτου πνεύματος που διατρέχει την ιστορία από την Αρχαιότητα ως σήμερα.