25 Νοέμβριος 2018, 17:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2018, 17:05

Λέσβος: Εκκένωση σε σπίτια στο Πλωμάρι λόγω της κατολίσθησης

  • Λέσβος: Εκκένωση σε σπίτια στο Πλωμάρι λόγω της κατολίσθησης
    Εικόνα από την αυτοψία στο Πλωμάρι μετά τις κατολισθήσεις (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Στην εκκένωση σπιτιών και την οριοθέτηση της περιοχής του Πλωμαρίου που επλήγη από τη χθεσινή κατολίσθηση προχώρησε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση που έγινε στην περιοχή το μεσημέρι. Οι αποφάσεις πάρθηκαν λαμβάνοντας υπόψη και την αυτοψία που πραγματοποίησε σήμερα στον χώρο της κατολίσθησης ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και Προέδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμης Λέκκας, μαζί με επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με την απόφαση, το τμήμα του οικισμού Πλωμαρίου που οριοθετήθηκε ότι επλήγη από την κατολίσθηση περιλαμβάνει 29 κτίσματα, εκ των οποίων τα 15 έχουν εκκενωθεί.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας, με απόφαση του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού οι οικογένειες με τα παιδιά τους που έφυγαν από τα σπίτια τους εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχεία της περιοχής, ενώ η αστυνομία βρίσκεται στο Πλωμάρι και φυλάσσει τον χώρο συνεχώς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι «η κατάπτωση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των κατολισθητικών φαινομένων, οφείλεται κυρίως σε μορφολογικούς λόγους, λόγους μικροσεισμικότητας, στις έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και στη λιθολογία και τη γεωλογική δομή της περιοχής».

Όπως σημείωσε, η περιοχή αυτή είναι επιρρεπής σε κατολισθήσεις, καθώς είχαν εκδηλωθεί και στο παρελθόν: «Λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων κατά το περασμένο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκε αυτή η κατάπτωση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες, τόσο στο έδαφος όσο και με δυο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκειμένου να μελετηθούν όλες οι παράμετροι του φαινομένου. Με όπλο τις πρώτες βασικές επιστημονικές μας εκτιμήσεις οριοθετήσαμε τον χώρο, ο οποίος έχει υψηλό κίνδυνο και από άλλα κατολισθητικά φαινόμενα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με σιγουριά για το τι μέλει γενέσθαι».

Στο Πλωμάρι βρίσκεται και η Περιφερειάρχης Λέσβου Χριστιάννα Καλογήρου, η οποία τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είμαστε εδώ σε συνεργασία όλοι οι φορείς, ο δήμος, η περιφέρεια, το τεχνικό επιμελητήριο και βεβαίως οι επιστήμονες, προκειμένου να έχουμε την εικόνα από την αξιολόγηση της κατάστασης και με την καθοδήγηση των επιστημόνων να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε.