25 Νοέμβριος 2018, 14:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2018, 15:54

Brexit: Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίνει τη συμφωνία διαζυγίου με τη Βρετανία

  • Ο Τουσκ συγκαλεί έκτακτη σύνοδο για το Brexit
    Ο Ντόναλντ Τουσκ με την Τερέζα Μέι (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet / Pool)

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα τη συμφωνία διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και την πολιτική διακήρυξη που περιγράφει τη σχέση μετά το Brexit με τη χώρα, την πρώτη που κλείνει την πόρτα στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

Η ανακοίνωση έγινε μέσω Twitter από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ για την απόφαση χρειάστηκαν μόλις 38 λεπτά.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας», γράφουν οι 27 στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, προσθέτοντας τη βούλησή τους για την εδραίωση της «όσο το δυνατόν πιο στενής» σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρότρυνε το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει την συμφωνία για το Brexit, τόνισε ωστόσο ότι η σημερινή μέρα δεν είναι μέρα γιορτής, αλλά «μια θλιβερή στιγμή, μια τραγωδία», καθώς «δεν υπάρχουν ομαλά διαζύγια».

Ο διαπραγματευτής των 27 για την έξοδο της Βρετανίας Μισέλ Μπαρνιέ επανέλαβε ότι η «συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή που μπορεί να υπάρξει», ενώ ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι πλέον ακολουθεί «η δύσκολη οδός της επικύρωσης, αλλά ανεξάρτητα από το πώς θα τελειώσει θα εξακολουθεί να ισχύει το ότι θα παραμείνουμε φίλοι μέχρι τέλους».

Η Τερέζα Μέι με ανοιχτή επιστολή είχε ζητήσει από τον βρετανικό λαό να στηρίξει στη συμφωνία για το Brexit.

Σε ό,τι αφορά το Γιβραλτάρ, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση τελικά δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών που θα συνάψουν η ΕΕμε  το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συμφωνία αναφέρθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός και σε ανάρτησή του στο Twitter: «Φτάσαμε σε μια ιστορική συμφωνία και αύριο θα ψηφίσουμε υπέρ του Brexit. Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο δέχτηκαν τα αιτήματά μας. Η Ισπανία επιτυγχάνει μια τριπλή θωράκιση με την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει οριστικά με το Ηνωμένο Βασίλειο το μέλλον του Γιβραλτάρ τα επόμενα χρόνια».

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.