25 Νοέμβριος 2018, 09:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2018, 09:10

Στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας για το Brexit

  • Συνάντηση Τσίπρα με εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας Αλβανίας
    Ο Αλέξης Τσίπρας (φωτ. αρχείου:: ΕΡΑ / Nick Tate)

Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει σήμερα στις εργασίες της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit, που συγκάλεσε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρός του Ντόναλντ Τουσκ, ύστερα από συνεννόηση με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

Αντικείμενο της έκτακτης Συνόδου είναι η έγκριση του σχεδίου συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και του σχεδίου πολιτικής διακήρυξης, η οποία περιγράφει το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την ΕΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία η πλήρης προστασία των υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων και διεκδικεί τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας και στη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση.

Επίσης, κατάφερε η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο -στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια, την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας- να εγγυάται την αυτονομία της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων και να είναι μοναδική με το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς δηλαδή να δημιουργεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ακόμα ότι σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμφωνία αποχώρησης και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα τήρησε απαρέγκλιτα την αρχή της αλληλεγγύης προς την Ιρλανδία και την Ισπανία για τη μη εγκατάσταση ευρωπαϊκών συνόρων στην Ιρλανδία και για το Γιβραλτάρ αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα της έκτακτης συνόδου με βάση την ώρα Ελλάδας έχει ως εξής:
-09:30 Αφίξεις ηγετών.
-10:30 Ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.
-11:00 Συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
-12:00 Συνάντηση με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέϊ.
-13:00 Κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.