24 Νοέμβριος 2018, 14:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2018, 14:48

NASA: Το ρομποτικό όχημα InSight θα μελετήσει σεισμούς στον πλανήτη Άρη

  • NASA: Το ρομποτικό όχημα InSight θα μελετήσει σεισμούς στον πλανήτη Άρη
    Φωτ.: NASA

Το διαστημικό επιστημονικό σκάφος InSight της NASA ετοιμάζεται να προσεδαφιστεί στον Άρη, με σκοπό να μελετήσει το εσωτερικό και τους σεισμούς του Κόκκινου Πλανήτη. Είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί μια τέτοια μελέτη στο διάστημα από ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο, ενώ η προσεδάφιση του InSight θα είναι η πρώτη προσεδάφιση της NASA από το 2012, μετά το Curiosity.

Η προσεδάφιση θα γίνει τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 20:00 ώρα Ελλάδος, μετά από ταξίδι 484 εκατ. χιλιομέτρων με ταχύτητα 19.800χλμ την ώρα, η οποία σταδιακά θα μειωθεί στα 8χιλ. την ώρα.

Η διαδικασία της προσεδάφισης θα διαρκέσει επτά λεπτά, τα οποία οι μηχανικοί της NASA αποκαλούν τα «επτά λεπτά του τρόμου», καθώς στη διάρκειά τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο παρά να προσεύχονται ότι οι κινήσεις του ρομποτικού σκάφους έχουν προγραμματιστεί σωστά και δεν θα προκύψει κάτι απρόοπτο.

Στη συνέχεια, το InSight θα ξεδιπλώσει έναν ρομποτικό βραχίονα και τα ηλιακά πάνελ του για να τροφοδοτείται με ενέργεια, αφού οι μπαταρίες του φτάνουν μόνο για μία αρειανή μέρα. Η επιβεβαίωση ότι όλα έγιναν καλά θα φτάσει στη Γη με καθυστέρηση μερικών ωρών από τους δορυφόρους «Mars Odyssey» και «MRO», που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη και θα πετάνε πάνω από το σημείο προσεδάφισης δύο φορές τη μέρα.

Τα ραδιοσήματα του InSight προς τη Γη θα αναμεταδίδονται από δύο πειραματικούς μικροδορυφόρους (Mars Cube One ή MarCO) που δοκιμάζονται για πρώτη φορά σε άλλον πλανήτη και ταξίδεψαν μαζί με το ρομποτικό όχημα πετώντας πάνω από αυτό. Με τον τρόπο αυτόν θα παρακάμπτονται οι μεγάλες δορυφορικές διαστημοσυσκευές που κινούνται πέριξ του Άρη εδώ και χρόνια και έτσι η NASA θα ξέρει μέσα σε μερικά λεπτά πώς πήγε η προσεδάφιση και όχι μετά από ώρες.

Το InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) έχει ύψος περίπου ένα μέτρο και βάρος 358 κιλά, ενώ σε αντίθεση με τα ρόβερ που υπάρχουν ήδη στον Κόκκινο Πλανήτη είναι ένας τρίποδος στατικός γεωφυσικός ανιχνευτής. Εκτοξεύτηκε στις 5 Μαΐου και έχει προορισμό μια τεράστια επίπεδη έκταση του Άρη, τη μήκους 130χλμ Elysium Planitia, γνωστή και ως «το μεγαλύτερο επίπεδο πάρκινγκ στον Άρη». Το InSight θα είναι εκεί σταθερό και θα μελετήσει τη σύνθεση και την τεκτονική δραστηριότητα της «καρδιάς» του Άρη.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.