23 Νοέμβριος 2018, 20:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2018, 20:42

Ισπανία-Brexit: Η Μαδρίτη ζητά γραπτή δέσμευση του Λονδίνου για το Γιβραλτάρ

  • Ισπανία-Brexit: Η Μαδρίτη ζητά γραπτή δέσμευση του Λονδίνου για το Γιβραλτάρ
    Άποψη του Γιβραλτάρ (φωτ.: Flickr / Paul Fuller)

Η Ισπανία ζητεί τη «γραπτή» δέσμευση του Λονδίνου για το Γιβραλτάρ ενόψει της συνόδου κορυφής της Κυριακής, που έχει στόχο να επικυρώσει τη συμφωνία του Brexit μεταξύ της Βρετανίας και των 27, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ισπανίας Λουίς Μάρκο Αγκιριάνο.

Η Ισπανία έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιταχθεί στη συμφωνία του Brexit, του διαζυγίου της Βρετανίας με την ΕΕ, εάν το δικαίωμά της για άσκηση βέτο όσον αφορά τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του βρετανικού θύλακα δεν αναγνωριστεί γραπτώς. «Έχουμε ζητήσει το κείμενο αυτό να δοθεί στη δημοσιότητα από τους Βρετανούς πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κυριακής», πρόσθεσε ο Ισπανός αξιωματούχος. Όταν ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ θα είναι παρών την Κυριακή για την έκτακτη σύνοδο κορυφής, απάντησε ότι θα αποφασίσει όταν θα δει τη βρετανική δήλωση γραπτώς.

Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ διατήρησε χθες, Πέμπτη, την προειδοποίησή του να μπλοκάρει τη συμφωνία για το Brexit, αν δεν λάβει το δικαίωμα άσκησης βέτο για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις που αφορούν τον βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ, που η Μαδρίτη διεκδικεί, μετά μια συζήτηση που είχε με την ομόλογό του της Βρετανίας Τερέζα Μέι. «Δεν έχουμε πρόθεση να ανοίξουμε εκ νέου τη συμφωνία της αποχώρησης από την ΕΕ αλλά θα συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις του Γιβραλτάρ και της Μαδρίτης όσον αφορά τη μελλοντική μας σχέση», δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι στο Λονδίνο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.