24 Νοέμβριος 2018, 00:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2018, 01:25

Charles Michèle de l'Epée: Ποιος ήταν ο «πατέρας των κωφών»

  • Charles Michèle de l'Epée: Ποιος ήταν ο «πατέρας των κωφών»
    Άγαλμα του Charles-Michel de L'Épée στις Βερσαλίες (φωτ.: fracademic.com)

Με το σημερινό Doodle, η Google τιμά τον Charles Michèle de l'Epée, Γάλλο παιδαγωγό και φιλάνθρωπο που ίδρυσε το πρώτο δημόσιο σχολείο κωφών. Διαλύοντας την εσφαλμένη αντίληψη ότι τα άτομα με μειωμένη ακοή ήταν ανίκανοι να μάθουν, o Charles Michèle de l'Epée ανέπτυξε μια οπτική μέθοδο που αποτέλεσε το πρότυπο για τη διδασκαλία των κωφών και με αυτόν τον τρόπο άλλαξε αμέτρητες ζωές επάνω στον πλανήτη, σε μια εποχή μάλιστα που πολλοί κωφοί άνθρωποι ζούσαν κάτω από καθεστώς έντονων κοινωνικών διακρίσεων, αποκλεισμών και προκαταλήψεων.

Ο Charles Michèle de l'Epée, που έμεινε στην ιστορία και ως ο «πατέρας των κωφών», γεννήθηκε μια ημέρα σαν τη σημερινή (24 Νοεμβρίου) το 1712 στις Βερσαλλίες. Ήταν γιος αρχιτέκτονα και μεγάλωσε μέσα σε μια πλούσια οικογένεια. Σπούδασε θεολογία και νομική πριν αφιερώσει τη ζωή του στις φιλανθρωπίες και στη βοήθεια των φτωχών και των αδυνάτων. Γι’ αυτόν το λόγο τριγυρνούσε στις φτωχογειτονιές του Παρισιού, όπου είχε μια τυχαία συνάντηση με δύο κωφές αδερφές, που επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω μιας δικής τους νοηματικής γλώσσας.

Από εκείνο το χρονικό σημείο, ο Charles Michèle de l'Epée έστρεψε όλο το ενδιαφέρον του προς τις φιλανθρωπικές υπηρεσίες και αφιέρωσε τον εαυτό του στην εκπαίδευση και τη σωτηρία των κωφών. Το 1760, μάλιστα, ίδρυσε ένα ειδικό σχολείο. Κόντρα σε παγιωμένες προκαταλήψεις και αναχρονιστικές ιδέες, ο Γάλλος παιδαγωγός έκανε τον κόσμο να πιστέψει ότι οι κωφοί άνθρωποι μπορούσαν να έχουν δικαίωμα στη γλώσσα και ανέδειξε την πεποίθηση ότι θα έπρεπε να παίρνουν μέρος στα θρησκευτικά μυστήρια. Έτσι, άρχισε να αναπτύσσει ένα σύστημα διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας και της θρησκείας. Στις αρχές του 1760, το «καταφύγιό» του, που δημιουργήθηκε ξοδεύοντας ολόκληρη την κληρονομιά του, έγινε το πρώτο ελεύθερο σχολείο στον κόσμο για τους κωφούς, ανοικτό για όλο τον κόσμο. Επίσης, συνέβαλε τα μέγιστα ώστε οι κωφοί να έχουν δικαίωμα στη νομική υποστήριξη ενώπιον των δικαστηρίων.

Ο Charles Michèle de l'Epée έφυγε από τη ζωή το 1789, στις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης και ο τάφος του βρίσκεται στην εκκλησία Saint Roch του Παρισιού. Η γαλλική Εθνοσυνέλευση, δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, τον αναγνώρισε ως «ευεργέτη της ανθρωπότητας» και υποστήριξε τα δικαιώματα των κωφών που συμπεριλήφθηκαν στη διακήρυξη για τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη.