23 Νοέμβριος 2018, 18:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2018, 18:52

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Εκτός από S-400 η Τουρκία μπορεί να αγοράσει και Patriot

  • Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση του συστήματος Patriot στην Άγκυρα
    Πυραυλικό σύστημα Patriot (φωτ. EPA / Franck Robichon)

Σε διπλό ταμπλό φαίνεται πως παίζει η Τουρκία όσον αφορά τα εξοπλιστικά της και στέλνει... μηνύματα σε ανατολή και δύση. Εκτός από το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο έχει δεσμευτεί να αγοράσει από τη Ρωσία, η Άγκυρα θα μπορούσε επίσης να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους Patriot (Πάτριοτ) εάν είχε μια καλή προσφορά, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

«Η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράσει πυραύλους Patriot. Η Τουρκία δεν χρειάζεται να καλύψει τις ανάγκες της μόνο από μία μόνο πηγή, καθώς είναι μια μεγάλη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Ιμπραχίμ Καλίν, μιλώντας σε φόρουμ για τις τουρκορωσικές σχέσεις στην Άγκυρα. «Αν υπήρχε μια καλή προσφορά, η Τουρκία θα αξιολογήσει σοβαρά την πιθανότητα αγοράς (σ.σ. για τους Πάτριοτ), καθώς και την προοπτική μιας κοινής παραγωγής και ανταλλαγή τεχνογνωσίας» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει ότι η Τουρκία θα ενισχυθεί με τους ρωσικούς S-400, οι οποίοι αναμένεται να παραδοθούν το επόμενο έτος. Σχετικά με την αγορά τους, ο Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία εξοπλίζεται με το συγκεκριμένο σύστημα «για να ανταποκριθεί επειγόντως» στις ανάγκες που έχει η χώρα στο σύστημα αεράμυνας.

Στα τέλη του 2019 οι πρώτοι S-400
Ο Καλίν είπε ακόμη ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και το γεγονός ότι είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, δεν σημαίνουν ότι η ίδια δεν μπορεί να έχει και καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Υποστήριξε παράλληλα ότι η Τουρκία έχει καιρό να μιλήσει με τις ΗΠΑ σχετικά με την πιθανότητα αγοράς πυραύλων τύπου Patriot και τόνισε ότι η Ρωσία έκανε την καλύτερη προσφορά και έτσι επιτεύχθηκε η συμφωνία για τους S-400, ενώ την ίδια ώρα η Άγκυρα δεν έβρισκε ανάλογη ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον για τους Patriot. Επισήμανε επίσης ότι η παράδοση της πρώτης παρτίδας των πυραύλων αναμένεται τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2019. «Στη δεύτερη φάση, Τουρκία και Ρωσία θα αρχίσουν να κάνουν κοινή παραγωγή των συστημάτων S-400», δήλωσε.