23 Νοέμβριος 2018, 12:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2018, 12:38

Σχεδόν δέκα χρόνια λιγότερο ζουν οι φτωχότεροι σύμφωνα με έρευνα στη Βρετανία

  • Ο κίνδυνος για άνοια συνδέεται με τον υγιεινό τρόπο ζωής
    (Φωτ.: pixabay.com / StockSnap)

Σχεδόν μία δεκαετία νωρίτερα πεθαίνουν οι φτωχότεροι άνθρωποι σε σχέση με τους πλουσιότερους, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησε το Imperial College του Λονδίνου και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet Public Health. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των πιο ευκατάστατων και των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων αυξήθηκε από έξι χρόνια (2001) σε οκτώ (2016) για τις γυναίκες, ενώ για τους άνδρες από εννέα σε δέκα.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το προσδόκιμο ζωής για τις φτωχότερες γυναίκες στην Αγγλία έχει μειωθεί τα τελευταία επτά χρόνια κατά τρεις μήνες.

Οι γυναίκες στις πιο στερημένες κοινότητες το 2016 ζούσαν κατά μέσον όρο ως τα 79 τους χρόνια σε σύγκριση με 87 χρόνια που ήταν η αντίστοιχη ηλικία για την πιο εύρωστη κοινωνική ομάδα, ενώ για τους άνδρες το προσδόκιμο ήταν 74 χρόνια για τους πιο φτωχούς και 84 για τους πιο πλούσιους.

Όπως αναφέρει ο Independent, τα αποτελέσματα της έρευνας προκαλούν ανησυχία για το γεγονός ότι οι περικοπές στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και η αύξηση στο κόστος διαβίωσης, θέτουν τους πιο ευάλωτους «μακριά από τα συλλογικά οφέλη».

Σχετικά υψηλότερα είναι και τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας μεταξύ των φτωχότερων κοινοτήτων, καθώς προέκυψε ότι έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν ενηλικιωθούν σε σχέση με τους συνομήλικούς τους από πλούσιες οικογένειες.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι στην κατηγορία των φτωχότερων καταγράφονται υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε όλες τις ασθένειες, αλλά σε κάποιες από αυτές υπάρχει έντονη διαφορά μεταξύ πλουσίων και οικονομικά ασθενέστερων. Αυτό ισχύει κυρίως για ασθένειες του αναπνευστικού, καρδιακά νοσήματα, πνευμονολογικά νοσήματα, καθώς επίσης για την άνοια και τον καρκίνο του πνεύμονα και του οισοφάγου.