23 Νοέμβριος 2018, 11:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2018, 11:07

Έρευνα τιμών από το υπουργείο Οικονομίας για τη Black Friday

  • Έρευνα τιμών από το υπουργείο Οικονομίας για τη Black Friday

Να πραγματοποιούν έρευνα τιμών οι καταναλωτές πριν προχωρήσουν σε αγορές, συστήνει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης, με αφορμή τη διενέργεια προσφορών από τα καταστήματα στο πλαίσιο της σημερινής προωθητικής δράσης «Black Friday».

Ενόψει της φετινής «Μαύρης Παρασκευής», η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έχει κάνει συστάσεις προς το καταναλωτικό κοινό.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αυλωνίτη, δεν είναι αρνητικό ότι υπάρχει αυτός ο κατακλυσμός από προσφορές, καθώς αναμένεται η τόνωση της αγοράς, αλλά για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν πλασματικές μειώσεις τιμής ή να μην υπάρχει πραγματικό όφελος για τον καταναλωτή το υπουργείο Οικονομίας προχώρησε σε έρευνα τιμών σε δείγμα προϊόντων τεχνολογίας. Τα στοιχεία έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου: http://www.mindev.gov.gr/category/times-proionton-teleutaia-arxeia/

Επίσης, ο Δημήτρης Αυλωνίτης υπενθύμισε ότι η νομοθεσία προβλέπει αυστηρά πρόστιμα και υπογράμμισε ότι οι καταναλωτές μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις καταγγελίες τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (http://www.1520.gov.gr/), καθώς και στην τηλεφωνική γραμμή 1520, που είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές τις καθημερινές από τις 09:00 μέχρι τις 15:00.

Γενικότερα, για την κατάσταση της αγοράς ο Δημήτρης Αυλωνίτης είπε ότι φέτος οι δείκτες όγκου λιανικής από την ΕΛΣΤΑΤ διαγράφουν μία μικρή αλλά ενδεικτική άνοδο 2%, ενώ τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου δείχνουν ότι για κάθε μία επιχείρηση που κλείνει ανοίγουν τρεις. Κατέληξε δε στο ότι «αν συνδυαστούν αυτά τα στοιχεία φαίνεται άνοδος και στην προσφορά και στη ζήτηση, ακολουθώντας τους γενικότερους δείκτες».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.