22 Νοέμβριος 2018, 21:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2018, 21:20

Γιλντιρίμ: Αθήνα και Λευκωσία παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο

  • Γιλντιρίμ: Η Τουρκία στοχεύει στη βελτίωση της φιλίας με την Ελλάδα 2
    (Φωτ.: Twitter / BA Yildirim)

Προκλητικές δηλώσεις για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την Ανατολική Μεσόγειο έκανε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση στη Σμύρνη για την 40η επέτειο από την πρώτη επιστημονική έρευνα του «Piri Reis». Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί καμία δραστηριότητα από πετρελαϊκές εταιρείες γύρω από την Κύπρο προτού Κύπρος και Τουρκία προχωρήσουν σε συμφωνία.

Μάλιστα, είπε ότι αυτό είναι ένα οριακό σημείο και πρόσθεσε ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες θα πρέπει «να προσέχουν τα βήματά τους» στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ισχυρίστηκε ότι «Ελλάδα και ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τόνισε ότι η χώρα του δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στις θάλασσες.

«Οι μεγάλες εταιρείες που θα κάνουν έρευνες πρέπει να ξέρουν τα όριά τους», είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. Η Τουρκία θα απαντά σε όλες τις προσπάθειες τετελεσμένων στα νόμιμα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Και θα κάνει αυτό που πρέπει. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στις θάλασσες».

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει «να λάβει αποφασιστική δράση για να αναστρέψει τη σημερινή τάση που επικρατεί στο κράτος δικαίου και σε θεμελιώδη δικαιώματα».

Η ανακοίνωση έγινε έπειτα από συναντήσεις που είχαν σήμερα ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με ανώτατα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης στην Άγκυρα. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για τον μεγάλο αριθμό των δημοσιογράφων και των ακαδημαϊκών που εξακολουθούν να κρατούνται στην Τουρκία.

Από την πλευρά της, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κρατούμενος, πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, θα αφεθεί σύντομα ελεύθερος.