22 Νοέμβριος 2018, 21:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2018, 20:21

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ζητεί εξηγήσεις από την Ουγγαρία για τη χορήγηση ασύλου στον Γκρούεφσκι

  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ζητεί εξηγήσεις από την Ουγγαρία για τη χορήγηση ασύλου στον Γκρούεφσκι
    (Φωτ.: EPA/Paco Campos)

Εξηγήσεις από τις ουγγρικές Αρχές στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι χορήγησαν άσυλο στον Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι αναμένει ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, τονίζοντας ότι το κράτος Δικαίου αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ και θα πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλα τα κράτη-μέλη και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Την άποψη αυτή δήλωσε ότι υιοθετεί και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε πως η απόφαση της Ουγγαρίας να χορηγήσει άσυλο στον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ χρήζει εξηγήσεων. 

Ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, ενώ έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο της χώρας του με διετή φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας, διαφθορά, εκλογική απάτη και παράνομες υποκλοπές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γκρούεφσκι, το διαβατήριο του οποίου έχει κατασχεθεί από τις Αρχές της πΓΔΜ, κατάφερε να διαφύγει με τη βοήθεια της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη.

Tην ίδια στιγμή, την έκδοση του πρώην πρωθυπουργού της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι από τις ουγγρικές Αρχές ζητεί με σημερινή ανακοίνωσή του ο διεθνής Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «Διεθνής Διαφάνεια» (Transparency International) με έδρα το Βερολίνο, καλώντας την Ουγγαρία να σεβαστεί τη διεθνή Δικαιοσύνη.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Transparency International Πατρίτσια Μορέιρα δήλωσε ότι Ουγγαρία και πΓΔΜ πρέπει να υποστηρίξουν το κράτος δικαίου και ο Νίκολα Γκρούεφσκι πρέπει να λογοδοτήσει στους πολίτες της χώρας του για τις διεφθαρμένες πράξεις του κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.