22 Νοέμβριος 2018, 20:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2018, 19:49

Αίτηση αναίρεσης της καταδίκης της καθαρίστριας για πλαστό απολυτήριο δημοτικού

  • Κορονοϊός: Παρέμβαση εισαγγελέα όταν δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου για δεκαετή φυλάκιση της 53χρονης καθαρίστριας δημοτικού σχολείου του Βόλου, επειδή εργαζόταν με πλαστό απολυτήριο δημοτικού από το 1996 μέχρι και το 2014, κατέθεσε στον Άρειο Πάγο ο δικηγόρος της Γιώργος Σινέλης στις 19 Νοεμβρίου. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δικηγόρος της 53χρονης δήλωσε ότι το αίτημα θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα και θα κατατεθεί και η αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής.

Με την κίνηση αυτή, ο δικηγόρος της 53χρονης ζητά να ανασταλεί η εκτέλεση της 10ετούς φυλάκισής της μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο.

Η 53χρονη καθαρίστρια είχε καταδικασθεί πρωτοδίκως σε 15ετή φυλάκιση, ενώ σε δεύτερο βαθμό η ποινή της μετατράπηκε σε δέκα χρόνια χωρίς αναστολή.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζήτησε να της σταλεί το κείμενο της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Βόλου, προκειμένου να ερευνηθεί η δυνατότητα άσκησης αναίρεσης. Ακόμη, ζήτησε αντίγραφο της δικογραφίας για να μελετήσει όλα τα στοιχεία της απόφασης και να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την επίμαχη απόφαση.

Οι αντιδράσεις για την καταδίκη της 53χρονης είναι έντονες από πολίτες, πολιτικά κόμματα και από τα συνδικάτα εργαζομένων, που χαρακτηρίζουν την απόφαση άδικη και ζητούν την άμεση αποφυλάκισή της από τις φυλακές της Θήβας.

Επίσης, σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισημαίνει ότι «η απόφαση δεν είναι απλώς απάνθρωπη, είναι και ένα ακόμα κρούσμα, πολύ ενδεικτικό, μιας μόνιμης παθογένειας της Ποινικής Δικαιοσύνης», υπογραμμίζοντας ότι η ποινή είναι «τερατώδης». Ακόμη, αναφέρει ότι ουδέποτε «έχει ελεγχθεί δικαστής για υπερβολική αυστηρότητα, ενώ αυτό έχει συμβεί κατά κόρον για επιεικείς ή αθωωτικές αποφάσεις».

Και συνεχίζει: «Ο διορισμός στο Δημόσιο με πλαστά ή ανακριβή πιστοποιητικά, ακόμα και ενός φτωχού ανθρώπου, ακόμα και σε θέση καθαρίστριας, είναι απολύτως λογικό να τιμωρείται. Αλλά τόσο ο ποινικός νόμος όσο και ο ποινικός δικαστής, από την απόφαση του οποίου κρίνεται η μοίρα ενός ανθρώπου, οφείλουν να σέβονται σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας. Θεμέλιο της τερατώδους ποινής που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια φαίνεται πως ήταν η μεγάλη ζημία του Δημοσίου, που το δικαστήριο την εξίσωσε με τους μισθούς δύο δεκαετιών, όσο χρόνο δηλαδή αυτή η γυναίκα καθάριζε παιδικούς σταθμούς. Έλεος!»

Υπενθυμίζεται ότι η καθαρίστρια εργαζόταν σε παιδικό σταθμό του δήμου Βόλου και η κατηγορία ήταν ότι πλαστογράφησε τον τίτλο σπουδών της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου που είχε, ενώ ήταν απόφοιτη της Ε΄ τάξης του Δημοτικού.