21 Νοέμβριος 2018, 23:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2018, 23:12

C4I: Στη Βουλή η δικογραφία μετά από κατάθεση για δωροδοκία πολιτικού προσώπου

  • Βουλή: Την Παρασκευή η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στοιχεία για δωροδοκία πολιτικού προσώπου που αφορούν την ανάθεση του έργου της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων στην αμερικανική SAIC το 2003 αποστέλλει τις επόμενες μέρες στη Βουλή ο Ειδικός Εφέτης Ανακριτής Δημήτρης Ορφανίδη, που χειρίζεται την υπόθεση του συστήματος C4I.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Εφετείο, πριν περίπου έναν μήνα προσήλθε αυτοβούλως στο γραφείο του Δημήτρη Ορφανίδη πρόσωπο που ζήτησε να καταθέσει για την υπόθεση του επίμαχου συστήματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο μάρτυρας, η ιδιότητα του οποίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, φέρεται να κατέθεσε στοιχεία για παράνομες αμοιβές συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου, που ήταν υπουργός της τότε κυβέρνησης και μέλος του ΚΥΣΕΑ.

Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει τον ανακριτή της υπόθεσης να εφαρμόσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να αποστείλει στη Βουλή τη δικογραφία, προκειμένου να αξιολογηθεί τυχόν ποινική ευθύνη του κατονομαζόμενου πολιτικού.

Η έρευνα του Δημήτρη Ορφανίδη για την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας έχει ολοκληρωθεί ως προς το σκέλος της λειτουργικότητας του. Η δικογραφία αυτή, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών τον Σεπτέμβριο του 2017, εξετάζεται πλέον ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο με συνολικά 18 πρόσωπα κατηγορούμενους, εκ των οποίων ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και πρώην στελέχη της γερμανικής και ελληνικής Siemens.

Αντικείμενο της δίκης είναι ουσιαστικά η παραλαβή του συστήματος C4I σε χρονικό διάστημα από 2007-2009 και τροποποιήσεις συμβάσεων. Τα αδικήματα που ανά περίσταση αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι αφορούν δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απιστία όσον αφορά πρώην στελέχη υπουργείων κ.ά., με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Το δεύτερο σκέλος της έρευνας του Δημήτρη Ορφανίδη αφορά την ανάθεση του έργου στην κοινοπραξία SAICTEAM με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens και τις συνθήκες υπό τις οποίες επιλέχθηκε το 2003 η συγκεκριμένη κοινοπραξία έναντι άλλων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Τζ. Βιν.