21 Νοέμβριος 2018, 13:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2018, 13:05

G20: Πάνω από 22.000 αστυνομικοί επί ποδός για την ασφάλεια της συνόδου

  • G20: Πάνω από 22.000 αστυνομικοί επί ποδός για την ασφάλεια της συνόδου
    (Φωτ.: EPA / Juan Ignacio Roncoroni)

Πάνω από 22.000 Αργεντίνοι αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου (G20), στην οποία μεταξύ άλλων αναμένεται να συμμετάσχουν ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι Αρχές διευκρίνισαν ότι η δύναμη αυτή θα αναπτυχθεί κυρίως γύρω από το συνεδριακό κέντρο «Κόστα Σαλγκέρο», όπου θα φιλοξενηθεί η σύνοδος της G20 την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου και το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, για την προστασία των ξένων ηγετών θα προσέλθουν στη χώρα περίπου 2.000 στελέχη των δικών τους δυνάμεων επιβολής του νόμου. 

«Η ασφάλεια είναι ένα από τα κομβικά στοιχεία σε αυτού του τύπου τις συναντήσεις, με δεδομένη την παρουσία των σημαντικότερων αρχηγών κρατών στον κόσμο. Γι’ αυτό, η δύναμη που κινητοποιείται είναι ανάλογη της πρόκλησης που παρουσιάζεται», δήλωσε στον Τύπο η υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Πατρίσια Μπούλριτς.

Μια μεγάλη ειρηνική διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 30 Νοεμβρίου στο κέντρο του Μπουένος Άιρες, όμως τα επεισόδια είναι συχνά στο περιθώριο των συνόδων της G20. «Πιστεύουμε ότι θα είναι μια ειρηνική συγκέντρωση, ήρεμη, και ότι όσοι επιθυμούν να εκφράσουν μια θέση εναντίον της G20 θα μπορέσουν να το κάνουν σε ένα πλαίσιο ειρήνης και ελευθερίας της έκφρασης, και όχι με βία», τόνισε η υπουργός Ασφάλειας.

Στην άλλη όχθη του Ρίο δε λα Πλάτα, η Ουρουγουάη ετοιμάζεται να υποδεχθεί μια ομάδα περίπου 400 Αμερικανών πρακτόρων που θα αναλάβουν την επιμελητειακή υποστήριξη και τη φροντίδα της ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ.

Στα σύνορα οι δυνάμεις επιβολής της τάξης της Αργεντινής θα ελέγχουν όλες τις αφίξεις με τη βοήθεια ξένων υπηρεσιών πληροφοριών, με στόχο την άμεση απέλαση διαδηλωτών-ταραχοποιών, όπως αυτών που είχαν προκαλέσει τα επεισόδια στην προηγούμενη σύνοδο της G20, στο Αμβούργο της Γερμανίας, στα τέλη του 2017.

Κατά τη διάρκεια της G20 το διεθνές αεροδρόμιο που βρίσκεται κοντά στο συνεδριακό κέντρο θα παραμείνει κλειστό για 48 ώρες, όπως επίσης και το λιμάνι, ορισμένα τμήματα του μετρό κι ένας από τους κυριότερους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πρωτεύουσας της Αργεντινής.

Η Παρασκευή 30 Νοεμβρίου κηρύχθηκε αργία από τις Αρχές της Αργεντινής, και η κυκλοφορία των οχημάτων θα απαγορευτεί σε πολλές περιοχές του κέντρου του Μπουένος Άιρες.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.