20 Νοέμβριος 2018, 19:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοέμβριος 2018, 17:57

Ελευσίνα: Εξουδετέρωση βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου την Κυριακή

  • Ελευσίνα: Εξουδετέρωση βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου την Κυριακή
    Εικόνα από επιχείρηση εξουδετέρωσης-καταστροφής βόμβας του Β΄ ΠΠ στην 112 Πτέρυγα Μάχης (φωτ. αρχείου: haf.gr)

Η εξουδετέρωση-καταστροφή πυρομαχικού παλαιού τύπου (μια ισχυρή βόμβα 500lbs του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου), που εντοπίστηκε, εντός του στρατιωτικού αεροδρομίου Ελευσίνας, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, από τις 9 το πρωί μέχρι και τη 1 το μεσημέρι (μέγιστη διάρκεια της επιχείρησης τέσσερις ώρες), τονίζεται σε ανακοίνωση του Δήμου Ελευσίνας. Την επιχείρηση, που θα λάβει χώρα στο βόρειο τμήμα του αεροδρομίου, θα αναλάβει η Ομάδα Εξουδετέρωσης Πυρομαχικών της 112 Πτέρυγας Μάχης (112ΠΜ).

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ελευσίνας, έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας (καθοδήγηση μέρους του ωστικού κύματος και θραυσμάτων εντός του αεροδρομίου και μείωση της έντασης του με τη δημιουργία αναχωμάτων, εκκένωση περιοχής περιμετρικά του σημείου ανεύρεσής του) με σκοπό την αποφυγή πρόκλησης επισφαλών καταστάσεων. Ωστόσο, προληπτικά και για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να υπάρξει οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών από τις οικίες και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται περιμετρικά του αεροδρομίου, εντός της ζώνης που απεικονίζεται στο χάρτη που παρουσιάζεται παρακάτω. Ως εκ τούτου, οι Αρχές απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής να απομακρυνθούν από τη συγκεκριμένη ζώνη το αργότερο ως τις 9 το πρωί της Κυριακής.

Η μέγιστη ακτίνα ζώνης της οργανωμένης απομάκρυνσης ανέρχεται σε 1.407 μέτρα και περιλαμβάνει περιοχές με κατοικίες και επιχειρήσεις, κυρίως στον Δήμο Ασπροπύργου και στον Δήμο Ελευσίνας. Ειδικότερα, συμπεριλαμβάνονται περιοχές με κατοικίες βόρεια και ανατολικά του στρατιωτικού αεροδρομίου, όπως «Αεροδρόμιο», «Γκορυτσά», «Τρύπα Αλεπούς», «Κόκκινη Εκκλησιά», «Ψάρι» και «Θερμοκήπια». Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Ασπροπύργου Νικόλαος Μελετίου ενημερώνει τους πολίτες που διαμένουν, έχουν επιχειρήσεις ή εργάζονται στις παραπάνω περιοχές-συνοικίες να απομακρυνθούν από τις οικίες του και να μετασταθμεύσουν τα οχήματα τους έξω από την επικίνδυνη ζώνη.

Επίσης, οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες καλούνται να αφήσουν ανοιχτά τα τζάμια των σπιτιών και των άλλων εγκαταστάσεων τους, για να αποφύγουν τη θραύση τους, στην απευκταία περίπτωση έκρηξης εξαιτίας του ωστικού κύματος.

Υπογραμμίζεται ότι, η πλέον επικίνδυνη ζώνη, στην απευκταία περίπτωση έκρηξης, περιλαμβάνει όλη τη συνοικία «Αεροδρόμιο» και ένα πολύ μικρό τμήμα της συνοικίας «Τρύπα Αλεπούς». Από τη ζώνη αυτή, επιβάλλεται η αποχώρηση των κατοίκων, προκειμένου να μην εκτεθεί σε κίνδυνο η ζωή ή η υγεία τους. Στις άλλες, γειτονικές συνοικίες, οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων να αφήσουν ανοιχτά τα παράθυρά τους, να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, μακριά από αντικείμενα, που μπορεί να μετακινηθούν ή να σπάσουν, προκαλώντας τραυματισμούς, και, κυρίως, να μην κυκλοφορούν στους δρόμους. Τα ίδια μέτρα πρέπει να ληφθούν και σε χώρους συνάθροισης κοινού, όπως οι εκκλησίες. Επίσης, οι γονείς ή κηδεμόνες μικρών παιδιών, να τα ενημερώσουν για το ενδεχόμενο εκκωφαντικού θορύβου, προκειμένου να μην τρομάξουν ή πανικοβληθούν.

Για τη φιλοξενία-παραμονή των κατοίκων της συνοικίας «Αεροδρόμιο», στη διάρκεια της επιχείρησης, ο τοπικός δήμος έχει φροντίσει να παραμείνουν ανοιχτές, το πρωί της Κυριακής, δημοτικές υποδομές όπως τα ΚΑΠΗ, το Πνευματικό Κέντρο, το Κλειστό Γυμναστήριο. Για όσους επιλέξουν να παραμείνουν σε ανοιχτούς χώρους, συνιστώνται οι πλατείες Δημαρχείου, Ηρώων, Άνω και Κάτω Φούσας.