20 Νοέμβριος 2018, 12:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοέμβριος 2018, 12:00

Κλείνει οριστικά ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Περιχώρας Δράμας – Οι λόγοι που οδήγησαν το ΔΣ στην απόφαση αυτή

  • Κλείνει οριστικά ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Περιχώρας Δράμας – Οι λόγοι που οδήγησαν το ΔΣ στην απόφαση αυτή
    (Φωτ.: Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Περιχώρας Δράμας)

Το ΔΣ του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Περιχώρας Δράμας πήρε χθες την απόφαση να σταματήσει οριστικά τη λειτουργία του. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Χουτουριάδης μιλά αποκλειστικά στο pontos-news.gr για το πώς έφτασαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο και για τη δύσκολη απόφαση που κληθήκαν να πάρουν.

«Μετά από 18 χρόνια ζωής πήραμε τη δύσκολη απόφαση να κλείσουμε το Σύλλογό μας. Ο κυριότερος λόγος ήταν η αποχή του κόσμου» εξηγεί ο Δημήτρης Χουτουριάδης.

Τον τελευταίο καιρό το σωματείο βρίσκονταν σε διαδικασία διεξαγωγής εκλογών προκειμένου να αναδειχθεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο. «Μετά από πολλά καλέσματα κανείς δεν προσήλθε στις εκλογές μας, παρά μόνο 2-3 ηλικιωμένοι. Το καταστατικό μας ορίζει ότι αν δεν υπάρχει προσέλευση μετά από δύο διαδικασίες εκλογών τότε λύεται ο Σύλλογος», μας λέει ο πρόεδρος, και συνεχίζει: «Μέχρι και χθες ήμουν σε συζητήσεις με τη δικηγόρο μας μήπως και μπορεί να βρεθεί μια λύση. Η απόφαση αυτή μας πονάει πολύ όλους, αλλά δεν γίνεται αλλιώς.

»Ο σύλλογος έδινε πνοή στο χωριό μας, οι κάτοικοι του οποίου είναι σχεδόν όλοι ποντιακής καταγωγής».


Από το γλέντι του 2017

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, το 2001, που ιδρύθηκε, ο Σύλλογος είχε χορευτικές ομάδες παιδιών και ενηλίκων. Οι νέοι όμως σιγά-σιγά εγκατέλειπαν το χωρίο και τα μαθήματα ποντιακών χορών έπαψαν να λειτουργούν αφού δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Σήμερα το χωριό αριθμεί περίπου 130 άτομα, και οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι. Οι μεγαλύτερες και κυριότερες ετήσιες δράσεις ήταν ο καλοκαιρινός χορός που συγκέντρωνε 800-1.000 θεατές και το μνημόσυνο για τη Γενοκτονία των Ποντίων. «Αυτό από μόνο του δεν κρατάει ζωντανό έναν σύλλογο» συμπληρώνει ο πρόεδρος.

Κλείνοντας, ο Δημήτρης Χουτουριάδης ευχήθηκε στο μέλλον να ξαναλειτουργήσει ο σύλλογός τους και περισσότερα νέα παιδιά να επιστρέψουν στο χωριό και να βοηθήσουν στην ανασύστασή του.

Ελένη Κάλλη