20 Νοέμβριος 2018, 08:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοέμβριος 2018, 08:04

Ποιες εταιρείες πήραν άδεια στην Ελλάδα για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης

  • Ποιες εταιρείες πήραν άδεια στην Ελλάδα για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Jim Hollander)

Εγκρίθηκαν χθες (19/11) οι δύο πρώτες άδειες εγκατάστασης Μονάδων Καλλιέργειας και Επεξεργασίας Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης με κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη.

Οι δύο πρώτες άδειες εγκρίθηκαν βάσει του νόμου 4523/2018, ο οποίος προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς. 

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Υγείας, άδεια εγκατάστασης μονάδας έλαβαν οι εταιρείες BIOMECANN AE, που εδρεύει στη Λάρισα, με εκτιμώμενη επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ και BIOPROCANN AE, που εδρεύει στην Κόρινθο, με εκτιμώμενη επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ. Ο εκτιμώμενος αριθμός εργαζομένων στις δύο μονάδες ανέρχεται σε 51 στην πρώτη και 66 στη δεύτερη. Οι άδειες έχουν πενταετή διάρκεια, ενώ η επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνεται σε ετήσια βάση. 

«Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το θέμα της προοπτικής παραγωγής και διάθεσης φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα από τη σκοπιά της ευχερούς και οικονομικά προσιτής πρόσβασης των ασθενών σε φαρμακευτικά προϊόντα, που αποδεδειγμένα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, αλλά και της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας για την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων μιας αναδυόμενης αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε μεταξύ άλλων κατά την κοινή συνέντευξη τύπου ο Ανδρέας Ξανθός. 

«Υπάρχουν ακόμη 12 κατατεθειμένοι προς έγκριση φάκελοι, οι οποίοι αφορούν συνολικά επενδύσεις της τάξεως των 185 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 770 μόνιμες θέσεις εργασίας» ανέφερε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, εκτιμώντας ότι οι διαδικασίες για την έγκριση ή μη της αδειοδότησής τους θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Ο Βασίλης Κόκκαλης σημείωσε ότι «στέλνουμε το μήνυμα ότι η χώρα μας, εκτός από τη σταθερότητα, είναι έτοιμη να δεχθεί επενδύσεις. Πρόκειται για μια κλειστή καλλιέργεια σε θερμοκήπιο που αναμένεται ότι θα φέρει πολλές θέσεις εργασίας».