19 Νοέμβριος 2018, 20:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2018, 20:05

Γουατεμάλα: Εκκενώθηκαν περιοχές από την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο

  • Γουατεμάλα: Εκκενώθηκαν περιοχές από την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο
    Το ηφαίστειο Φουέγο εξερράγη φέτος για πέμπτη φορά (φωτ.: EPA / Esteban Biba)

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από τα σπίτια τους σε περιοχές που βρίσκονται γύρω από το ηφαίστειο Φουέγο, το οποίο μπήκε σε νέα φάση έκρηξης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το 3.763 μέτρων ηφαίστειο άρχισε να εκτοξεύει καπνό και τέφρα, αλλά και να εκλύει λάβα και τοξικά αέρια, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι πολλών περιοχών να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους από την Αρχή διαχείρισης καταστροφών της χώρας, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι βρήκαν ήδη καταφύγιο σε κέντρα υποδοχής, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο είναι η πέμπτη που γίνεται μέσα σε αυτή τη χρονιά, ενώ εκείνη που σημειώθηκε τον Ιούνιο προκάλεσε τον θάνατο σε 190 ανθρώπους. Το ηφαίστειο Φουέγο είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στην Κεντρική Αμερική και βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων νότια της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας.

Η στάχτη που σχηματίστηκε από τη σημερινή έκρηξη έχει φτάσει σε ύψος 4.900 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει καλύψει μια περιοχή έκτασης 4 χιλιομέτρων. Όπως δήλωσε ο Χουάν Πάμπλο Ολίβα, επικεφαλής του σεισμολογικού, ηφαιστειακού και μετεωρολογικού ινστιτούτου της χώρας Insivumeh, αναμένονται μεγαλύτερες εκλύσεις επικίνδυνης λάβας και τέφρας.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.