19 Νοέμβριος 2018, 15:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2018, 16:21

Πέθανε ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης

  • Πέθανε ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Σε ηλικία 78 ετών και έπειτα από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του πέθανε χθες ο Γιώργος Σκούρτης, ο οποίος αφήνει πίσω του ένα έργο-σταθμό της σύγχρονης δραματουργίας, τις Νταντάδες. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα όπου έζησε όλη τη ζωή του, εκτός από πολλά θεατρικά έγραψε διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, σενάρια και στίχους τραγουδιών.

Ο Γιώργος Σκούρτης πρωτοεμφανίστηκε το 1970 στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν με τις «Νταντάδες».

Η σκληρή και συνάμα αποκαλυπτική του γλώσσα σε συνδυασμό με το χιούμορ του τον έκαναν να ξεχωρίσει στο ελληνικό θέατρο. Οι μουσικοί, Οι εκτελεστές, Οι ηθοποιοί, Κομμάτια και θρύψαλα, Ο Καραγκιόζης παρά λίγο Βεζύρης, Απεργία, και Το θρίλερ του έρωτα είναι κάποια από τα έργα του.

Επιπλέον, τα πεζογραφήματα του Γιώργου Σκούρτη ήταν τομή στο λογοτεχνικό πεδίο, καθώς κατάφερε να επηρεάσει νεότερους συγγραφείς χάρη στο καινούργιο ήθος και ύφος γραφής. Το δίδυμο πολίτης-εξουσία απασχολεί το έργο του συγγραφέα στο οποίο είναι ξεκάθαρα τα στοιχεία της κοινωνικοπολιτικής καταγγελίας, της ψυχολογικής εμβάθυνσης στις διαπροσωπικές σχέσεις, και των υπαρξιακών αγωνιών του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου ανθρώπου.

Από τα πεζογραφήματά του ξεχωρίζουν τα: Mπαρμπα-Tζωρτζ, Αυτά κι άλλα πολλά, Ιστορίες με πολλά στρας, Το χειρόγραφο της Ρωξάνης, Το συμπόσιο της Σελήνης, Πήδημα Θανάτου, Ο Κίλερ, Αυτός ο μπάτσος. Επιπλέον τα δυο μικρά αλλά πολυδιαβασμένα βιβλία του Εκποίηση και Νύχταθλο θεωρούνται μια εκ βαθέων καταγραφή στίχων, ερωτικών σπαραγμάτων και νυχτερινών κατανύξεων.

Για τους στίχους του μουσική έγραψαν, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Δήμος Μούτσης, ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Γιάννης Σπυρόπουλος (Μπαχ). Οι μουσικές συνεργασίες του έδωσαν εμβληματικά κομμάτια όπως τα Η φάμπρικα και Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί, αλλά και λαϊκές επιτυχίες όπως το Ανεπανάληπτος που ερμήνευσε ο Τόλης Βοσκόπουλος.

Ήταν παντρεμένος με την ποιήτρια και ηθοποιό Αγγελική Ελευθερίου, αδερφή του Μάνου Ελευθερίου, και είχαν μαζί έναν γιο.