19 Νοέμβριος 2018, 00:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2018, 00:37

Με αυξητική τάση ο αριθμός φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο

  • Με αυξητική τάση ο αριθμός φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο
    (Φωτ. αρχείου: pexels / Emily Ranquist

Μοιρασμένοι σε Κύπριους και πολίτες άλλων χωρών είναι οι φοιτητές που σπουδάζουν στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου, με βάση τα στοιχεία που κατέχει η Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, διαπιστώνεται ότι το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, σε σύγκριση με το 2016-2017, υπήρξε αύξηση στο σύνολο των φοιτητών των πανεπιστημίων κατά 3,85% (αύξηση 1.371 φοιτητές), ενώ στις σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπήρξε αύξηση της τάξης του 26,4% (αύξηση 2.355 φοιτητές).

Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν ότι η Κύπρος μέσω των ακαδημαϊκών της ιδρυμάτων και των σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και φυσικά των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρει, κερδίζει τόσο τους Κύπριους να παραμείνουν για σπουδές στον τόπο τους, όσο και χιλιάδες ξένους φοιτητές να την επιλέξουν.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 48.172 φοιτητών που σπούδαζαν στην Κύπρο την ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018, οι 24.015 είναι Κύπριοι (ποσοστό 50%), οι 15.509 είναι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών (32%) και οι 8.648 είναι πολίτες τρίτων χωρών (18%). Από αυτούς οι Κύπριοι φοιτητές στα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια ανέρχονται στους 19.019, οι Ευρωπαίοι στους 15.267 και οι αλλοδαποί φοιτητές στους 2.636. Προπτυχιακοί φοιτητές είναι 13.358 Κύπριοι, 5.417 Ευρωπαίοι και 1.408 αλλοδαποί, μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι 4.697 Κύπριοι, 9.597 Ευρωπαίοι και 1.160 αλλοδαποί, ενώ διδακτορικοί φοιτητές είναι 964 Κύπριοι, 253 Ευρωπαίοι και 68 αλλοδαποί.

Στις δημόσιες και ιδιωτικές σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φοιτούν συνολικά 4.996 Κύπριοι, 242 Ευρωπαίοι και 6.012 αλλοδαποί φοιτητές. Διευκρινίζεται ότι από το σύνολο των 36.922 φοιτητών που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια, οι 13.315 είναι με τη μέθοδο των σπουδών εξ αποστάσεως που μεταφράζεται σε 36%.

Τα πιο πάνω στοιχεία, αλλά και αυτά που ακολουθούν, έχουν προκύψει από τη χαρτογράφηση της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης που έγινε από το υπουργείο.

Βάσει αυτών καταδεικνύεται ότι σε προπτυχιακό επίπεδο σπουδών, ο πρώτος κλάδος στις προτιμήσεις των φοιτητών είναι αυτός των Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, ενώ ακολουθούν στις προτιμήσεις τους οι κλάδοι των Ιατρικών και Παραϊατρικών Επιστημών, των Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής καθώς επίσης και της Πολυτεχνικής.

Όσον αφορά τις προτιμήσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών φαίνεται πως οι περισσότεροι επιλέγουν σπουδές σε κλάδους των Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, των Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, ενώ ακολουθούν οι κλάδοι των Ανθρωπιστικών Επιστημών και των Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών.

Σε διδακτορικό επίπεδο σπουδών πρώτος στις προτιμήσεις των φοιτητών είναι ο κλάδος Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής και ακολουθούν οι κλάδοι της Πολυτεχνικής, των Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών και των Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης.

Πρωτιά και για ξενοδοχειακά και τουριστικά επαγγέλματα
Μπορεί στην περίπτωση της φοίτησης σε πανεπιστήμια (δημόσια και ιδιωτικά) να μονοπωλούν το ενδιαφέρον κυρίως οι κλάδοι που έχουν αντικείμενο τα Οικονομικά και τη Διοίκηση, αλλά και τις Κοινωνικές Επιστήμες, όμως στην περίπτωση των σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φαίνεται πως την πρωτιά την χτυπούν κυρίως οι κλάδοι των Ξενοδοχειακών και των Τουριστικών Σπουδών.

Συγκεκριμένα, όπως διαφαίνεται από τη χαρτογράφηση που έγινε από τη Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, όσον αφορά στις προτιμήσεις των φοιτητών των προγραμμάτων που οδηγούν στην απόκτηση πιστοποιητικού, διπλώματος και ανώτερου διπλώματος των σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αυτές επικεντρώνονται στους κλάδους των Ξενοδοχειακών/Τουριστικών, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών και ακολουθούν οι κλάδοι Επισιτιστικών Τεχνών και Υπηρεσιών Ασφαλείας.

Αναφορικά με τις προτιμήσεις των προπτυχιακών φοιτητών των σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η πρώτη προτίμηση των φοιτητών αφορά στον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών και ακολουθούν οι κλάδοι των Ξενοδοχειακών/Τουριστικών, ο κλάδος της Αισθητικής και της Πληροφορικής. Οι φοιτητές μεταπτυχιακού επιπέδου έχουν ως πρώτη προτίμηση τον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών και ακολουθούν οι κλάδοι της Πληροφορικής, των Τεχνών (Ηθοποιία, Μουσική, Τέχνη, Φωτογραφία) και της Εκπαίδευσης. Σε διδακτορικό επίπεδο πρώτος στην προτίμηση των φοιτητών είναι ο κλάδος των Ιατρικών/Παραϊατρικών Σπουδών, ακολουθούν οι κλάδοι των Περιβαλλοντικών Επιστημών, της Πληροφορικής και ο κλάδος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

  • Πηγή: philenews.com / Ευαγγελία Σιζοπούλου.